Va prezint urmatoare speta: socrii mei au trait impreuna cu parintii socrului. Acestia din urma au murit, casa revenind socrului, care nu are frati. Succesiunea/dezbaterea mostenirii nu a fost facuta.
Intrebarea mea: socrul meu poate vinde casa fara semnatura soacrei?Soacra are vreun drept la acea casa?
Soacra ar dori sa isi cumpere un apartament, dar fara sa fie si sotul trecut ca proprietar. Daca cei 2 nu sunt divortati legal, ci doar locuiesc separat, poate doamna sa cumpere o proprietate care sa nu fie considerata bun comun?
Conform legii 196/2018, asociatiile de proprietari sunt obligate sa afiseze IBAN-ul pentru a permite plata direct in cont.
Asociatia unde sunt eu are cont la o banca foarte exotica, care percepe comision ft mare pt orice plata interbancara. Presedintele doreste ca acest comision sa fie suportat de mine si apare cu 1 luna in urma ca penalizare.
Este ceva ce pot face pt a rezolv asta: fie sa nu suport eu acest comision, fie sa se mute la o banca mai umana?
Am urmatoarea situatie la care as dori sa va cer un sfat: in perioada Aprilie 1980 - August 1985 am lucrat la OIF (Oficiul de Imbunatatiri Funciare) Suceava. Mentionez ca intreprinderea respectiva avea specificul constructii. La plecare, nici pe adeverinta, nici pe cartea de munca nu mi s-a scris nimic referitor la faptul ca as fi fost incadrat in grupa a-II-a de munca, desi alti colegi care au plecat ulterior au obtinut acest statut. In momentul de fata, arhiva respectivei intreprinderi este tinuta de Hidroterra Suceava, dar orice incercarea a mea de a obtine un document pt a atesta grupa II de munca nu este cu esec, motivand ca nu ar exista un temei legal pentru asa ceva.
Mentionez ca ulterior acestui loc de munca am lucrat la Avicola Suceava, de unde am obtinut recent adeverinta pt grupa II de munca, arhiva Avicola fiind tinuta de o alta firma care mi-a dat respectivul act fara nicio problema.
Va rog sa ma indrumati cum as putea sa rezolv aceasta problema. Exista vreo solutie in afara de deschiderea unui proces?
Va aduc in atentie urmatoarea situatie:
- Am lucrat 4 ani si 8 luni cu grupa 2 de munca, la inceputul anilor 80.
- Fara nicio zi de pauza, am lucrat alti 4 ani si 9 luni la alta intreprindere tot cu grupa 2 de munca.
- Detin adeverinte pentru aceste perioade.
Cand am incercat sa imi depun dosarul de pensionare, nu am reusit acest lucru, deoarece nu mi se iau in calcul aceste perioade cu grupa 2 de munca, intrucat sunt sub 5 ani.
S-a mai lovit cineva de aceasta problema?Care este solutia?
Imi cer scuze, nu sunt din domeniu si inteleg mai greu tot ce tine de acest domeniu.
Parerea dvs e ca ar trebui tinut cont si de platile in natura la calculul acelei sume?
Am primit un raspuns si de la angajator. Eu am lucrat intr-o multinationala, care in Romania, unde aveam contractul de munca era un SRL.
Platile in natura constau in actiuni la firma din strainatate, dar clauza de neconcurenta se aplica doar pe teritoriu Romaniei. Firma din Romania doar se asigura ca eu sa platesc contributiile pentru toate beneficiile, chiar daca acestea veneau din strainatate.
Mie mi-e putin neclar, pentru ca toate aceste benificii erau stipulate in contractul de munca si/sau in anexele sale, precum si in ROI-ul firmei din Ro.
As dori sa ma ajutati cu niste lamuriri pentru urmatoarea situatie: am avut un contract de munca la care era prevazuta o clauza de neconcurenta. Dupa incheierea respectivului contract de munca, urma sa primesc "o indemnizatie lunara in valoare de 50% din media veniturilor salariale ale Salariatului din ultimele 6 luni antecedente datei incetarii contractului de munca".
In acele 6 luni am primit pe langa salariul lunari si alte beneficii care apareau pe fluturas ca "plati in natura", pentru care am platit impozit si care erau calculate la valorea totala a venitului brut si net din luna respectiva.
Intrebarea pe care o am eu: la calculul veniturilor salariale din ultimele 6 luni, se considera si aceste plati in natura? Ma puteti indruma spre un articol de lege? In codul muncii nu am gasit nimic.