Eu nu stiu exact istoria acestui bloc pentru ca m-am mutat aici de doar 3 luni, desi apartamentul il avem de 2 ani, dar a durat sa-l renovam. Din cate stiu inainte era un administrator (un vecin din bloc) care se ocupa cu strangerea banilor si efectuarea platilor. Dar acesta a acumulat datorii la curent si lift, vecinii spunand ca acesta si-ar fi insusit o parte din bani, el nu a recunoscut si a spus ca din cauza ca nu toti vecinii contribuiau la cheltuieli se strangea o suma prea mica sa acopere cheltuielile lunare. Din aceasta cauza vecinii nu au mai vrut sa fie el administrator, iar acesta a renuntat la functie. Iar acum nu mai este nimeni. Acest bloc nu a apartinut niciodata de vreo asociatie.
Nu avem femeie de servici sa faca curatenie pe scara, nici caldura pe scara blocului, asadar cheltuielile sunt minime. Bec se poate pune pe scara (desi nu toti vecinii au si de multe ori trebuie sa mergi cu lumina de la telefon sa nu-ti rupi gatul), cheltuielile sunt reduse la minimum. Sunt multe reparatii de facut, trebuie schimbat hidroforul, care este si el foarte vechi si asa mai departe. Intriga mea cea mai mare este ca in acest bloc sunt multi oameni cu bani si tocmai acestia sunt cei mai zgarciti. Mai ales ca nu mai au incredere in nimeni dupa experienta cu vechiul administrator.
Mirrella P. a scris:
Cu 5 oameni din 22 de apartamente nu se strange cvorum. Eu nu inteleg exact situatia: a fost constituita candva sau nu asociatie de proprietari? Vechiul presedinte/administrator care a ramas cu banii si-a facut restante in virtutea a ce a reprezentat blocul? Daca nu exista asociatie, in virtutea dreptului la libera asociere, nu puteti obliga pe nimeni sa se asocieze fortat. Ca sa constituiti asociatie, va trebuie 50 plus 1% acord. Daca este asociatie, pentru a schimba conducerea si a stabili niste reguli, iar e o problema. Daca de doua ori la rand, nu se intruneste cvorum, decizia o ia presedintele asociatiei, dar din cate inteleg nu exista un presedinte de asociatie. Administratorul trebuie sa aiba atestat, presedintele, nu, presedintele poate cauta un administrator, chiar si din afara blocului, sunt multe firme specializate. Eu cred ca e un cerc vicios la voi acolo. Apropo, nici noi nu avem la bloc asociatie, dar nici lift, blocul fiind de doar 2 etaje si cand omul e sarac, cum sunt multi in tara asta, numai pe chestii administrative gen salariu presedinte de asociatie (care chiar infim, este...), femeie de serviciu si alte alea. Singura problema la voi, acolo, e liftul, ca altfel, in opinia mea, un bloc se poate gospodari si fara asociatie. Curatenie? Fiecare in dreptul lui, sa-si faca. Nu ne trebuie femeie de serviciu cu salariu. Bec pe scara? Pai, scot eu eventual un bec care sa coste 3 lei pe luna, consum, nu alte minunatii din astea. Stiu ca e frustrant, dar cunosc mai cunosc o persoana cu probleme locomotorii care a cautat pana a gasit si a cumparat la parter. Pentru ca scarile sunt scari, nu se stie niciodata ce se intampla cu liftul, ca sa nu mai zic de un cutremur, Doamne fereste!