avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. Există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme?

Buna ziua!

Problemele noastre au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul avand 8 etaje si fiind dotat cu lift. Noi l-am achizitionat, in prisma faptului ca exista lift si noi avem nevoie, fiind vorba despre o persoana cu handicap motoriu (adica foloseste scaun rulant). Deci liftul e absolut imperativ pentru noi, pentru a putea intra/iesi din bloc, apartamentul nostru fiind situat la etajul 4.

Problema apare in momentul in care blocul nu apartine de nicio asociatie de proprietari, a fost multi ani "administrat" de un vecin care a lasat sa se adune restante la toate cheltuielile ce tin de bloc, curentul electric, mentenanta liftului etc. Acum in prezent, nu e administrat de absolut nimeni. Am incercat sa mergem la mai multe asociatii, dar nu vor sa ne ia blocul in administrarea lor din cauza reputatiei proaste.

O alta problema este ca multi vecini sunt plecati in strainatate, deci nu pot fi gasiti cand vine vorba despre cheltuieli, si din cei care nu sunt plecati, nu isi da absolut nimeni interestul sa platim facturile.
Intrebarea noastra e: Daca am vorbi cu un avocat, credeti ca avem un fundament legal in a actiona vecinii blocului in instanta pentru a putea sa ii "fortam" oarecum sa achite cheltuielile care se tot aduna din bloc si nimeni nu vrea sa le plateasca? Sau care ar fi cursul recomandat de dvs in situatia aceasta? Pentru ca nu vrem sa ramanem blocati in apartament efectiv, neputand iesi de la etajul 4 pe scari in fiecare zi, fiind extrem de obositor. Suna a discriminare!

Va multumim anticipat si asteptam cu nerabdare raspunsul dvs.!
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Pe ce nume vin facturile, adica cine e titularul contractelor cu furnizorii de utilitati?
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2019
CipM, utilizator
Actele sunt pe numele unui vecin din bloc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul ar trebui sa fi avut imputernicire de la toti proprietarii pt contractare. In mod normal ar trebui sa aibe si o conventie de coplata unde scrie cum se face repartizarea costurilor si a penalitatilor intre proprietari. Pe baza acestor hartoage vecinul poate da in judecata pe rau platnici.

Ideal ar fi:
1. sa convingeti 50% + 1 dintre proprietari sa faceti asociatie
2. dupa infiintarea asociatiei puneti cativa mana de la mana, faceti acte de imprumut vecinului sa achite facturile (sau poate are el banii necesari) iar vecinul sa inceteze contractele si sa inceapa procedura de recuperare a banilor de la rau-platnici in instanta (va dura ani de zile).
3. asociatia sa se organizeze cap-coada si sa incheie noi contracte cu furnizorii.

Daca nu reusiti pct 1, va sfatuiesc sa vindeti si sa gasiti in alta parte, de data asta undeva unde functioneaza totul cum trebuie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru completa si corecta dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Initial demarati sensibilizarea vecinilor pentru infiintare asociatie de proprietari
Convocati adunare generale ,alegeti echipa manageriala
Daca exista debite fata de furnizorii de utilitati,incercati sa negociati incheierea de angajament de plata pentru a indeparta situatiile neplacute de sistare furnizare utilitati
Cum adica sa vand EU apartamentul cumparat de noi si renovat COMPLET (voi pierde bani) doar pentru ca aici se aplica legea junglei si fiecare face ce vrea? Curentul nu mai este platit din luna octombrie, iar liftul este foarte vechi si se strica constant (trebuie schimbat), iar firma de mentenanta nu mai vor sa vina sa-l repare pentru ca nu s-a platit nici la ei. Este un calvar sa se stranga bani in acest bloc pentru ca nimeni nu vrea sa dea. S-a incercat sa se faca o sedinta de mai multe ori la care s-au prezentat 5 oameni din 22 de apartamente de fiecare data. Este imposibil sa se stranga 50+1 semnaturi pentru a se constitui o asociatie.

Alte discuții în legătură

Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme? Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Problemele noastre (ale mele si ale iubitului meu) au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul ... (vezi toată discuția)
Proprietarii nu vor asociatie. ce este de facut? magic9pm magic9pm Ce este de facut? Proprietarii nu vor Asociatie. Locuiesc intr-un bloc nou dat in folosinta acum un an. Blocul are 3 etaje si doar 8 apartamente. Sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! o intrebare catre cei care s-au confruntat cu problema ... Laur23 Laur23 Buna ziua!O intrebare catre cei care sau confruntat cu problema asta. Locuiesc la etaj intermediar,vecinii de pe tronson de la ultimul etaj si-au reparat ... (vezi toată discuția)