Multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurit. Stiu ca un extras de carte funciara se poate elibera doar daca se cunoaste numarul cadastral si numarul cartii funciare. In situatia in care ruda mea cunoaste numrul cadastral si numarul cartii funciare al intregii constructii (al blocului), poate solicita extrasul?
O ruda vrea sa solicite un extras de carte funciara, dar nu cunoaste numarul cartii funciare si numarul cadastral. De fapt, nu stie nici daca apartamentul este intabulat.
Un vecin care tocmai a cumparat un apartament in acelasi bloc si la acelasi etaj are numarul cadastral 628/1/VII/5 si numarul cartii funciare 120815-C1-U43, iar pe actele lui apartamentul rudei apare cu numarul cadastral 628/1/VII/1 (pe aceeasi lista aparand si celelalte apartamente de pe etaj, cu ultima cifra din numarul cadastral diferita, toate fiind consecutive).
Intrebarea este daca poate sa incerce sa solicite un extras de carte funciara. Apartamentele din acel bloc sunt inscrise in aceeasi carte funciara? Altfel cum ar putea afla daca apartamentul este intabulat?
Deschid acest topic pentru ca vreau sa imi ajut un prieten care nu isi permite sa plateasca serviciile oferite de un avocat.
A fost actionat in judecata pentru plata unei datorii catre furnizorul de energie termica, datorie mai veche de 3 ani, despre care personal cred ca s-ar fi prescris. Dosarul cu actele si instiintarea privind procesul l-a primit de la un vecin, care la randul sau l-a primit de la postas probabil (sau agent procedural).
Tatal acestui prieten era paratul in proces. Fiind abia angajat (dupa ce in ultimii 3 ani nu si-a gasit vreun loc de munca-anterior disponibilizat) si trimis cu serviciul in tara, nu a dat mare atentie procesului, nu a depus intampinare si nu a participat la proces. La primul termen instanta a judecat si la o saptamana dupa a pronuntat sentinta de obligare la plata a debitului.
Intrebarile mele sunt:
1. Poate fi depusa cerere de apel si invocata prescriptia dreptului la actiune pentru obligarea la plata debitului (daca nu s-a invocat aceasta in intampinare pentru ca nu s-a depus intampinare)?
2. Daca citarea pentru judecata pe fond s-a facut prin lasarea dosarului cu acte la usa unui vecin, poate fi invocata citarea nelegala a partii sau poate paratul sa spuna ca nici nu a avut cunostinta de proces?
3. Daca prima sentinta nu a obligat paratul la plata unor cheltuieli de judecata, introducerea si judecarea cererii de apel poate sa duca sa plata unor cheltuieli de judecata? Va intreb toate acestea pentru ca paratul are resurse financiare limitate si orice ajutor in aceste momente grele este binevenit.
Datoria catre primarie este considerata datorie catre stat, avand, prin urmare, un termen de prescriere de 5 ani?
Concret, am o datorie catre serviciul energetic din cadrul primariei, pentru perioada de timp cat acesta a gestionat serviciile defunctului CET. Datoriile sunt mai vechi de 3 ani si vreau sa stiu daca pot invoca prescrierea lor. Multumesc pentru raspunsuri.