Socrul meu a decedat in urma cu 20 ani.Nu s-a facut succesiune. Soacra a venit la noi de vreo 8 ani.Anul trecut a decedat sotul meu,iar soacra a ramas in grija mea la 83 ani.Sotul meu mai are 2 frati.Pentru fiecare dintre frati socrii au vindut ceva teren inainte de 1989 (fara acte). Mai este ceva teren si casa socrilor la tara(terenul in principal mostenire de la parintii soacrei care mai are frati in viata si nepoti de la frati decedati dar nu mai tin legatura de zeci de ani -nu stiu sa fi facut soacra succesiune dupa tatal ei). Avind in vedere ca eu si cei doi copii ai mei mostenim pe sotul, as vrea sa deschid succesiunea dupa socrul, dar nu stiu cit este de complicat daca nu sunt acte pe casa si terenuri(vreo 2,5 ha) si cum sa procedez cu fratii sotului care ar trebui sa recunoasca faptul ca mama lor e in grija mea si ei au beneficiat de o parte de "mostenire" iar sotul meu nu.Nu suntem in relatii proaste dar nu ma cauta nici pe mine nici pe mama lor.Copiii mei sunt dispusi sa-i despagubeasca pentru ce li se cuvine,daca vor sa renunte la mostenire..Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez...Daca se poate sa raspundeti pe email petrutarita@yahoo.com
De ce nu ar fii tocmai "in regula " donatia?Ar putea ataca cineva donatia?Si mai intreb daca fiica mea se casatoreste anul acesta e necesar sa se faca donatia sau vanzarea inainte de casatorie?
Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in 2003 pe numele fiicei nostre majora la data aceea. Avem si un fiu care era minor atunci.In contract a fost trecuta o clauza de uzufruct viajer pentru mine si sotul meu. Acum sotul a decedat. Fiica mea s-a mutat din apart.vrea sa cedeze apart. fratelui ( care ii va da jumatate din valoarea actuala a apart.) dar nu vrem sa facem contract de vinzare cump caci e mai scump.IN alta ordine de idei fiul meu a renuntat la mostenire( dupa tatal lui) la succesiune dupa sotul meu ( pentru partea ce i-ar firevenit din locuinta noastra alta decit acest apart). Ce se initmpla cu clauza de uzufruct in cazul donatiei? (daca tatal nu mai este)Daca primeste acesta donatie fiul meu mai poate accesa programul PRIMA CASA?( in caz ca nu se anuleaza programul din cauze legate de ..darea in plata? Va multumesc