avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Activitate alinfediuc

Activitate alinfediuc

Salutare tuturor.
Intentionez sa cumpar un apartament. O parte din bani ii am deja in cont, o parte ii am in cash. Referitor la legea 70/2015 privind plafornarea tranzactiilor cu cash (potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție) am o nelamurire.

Pot sa transfer suma din contul meu in contul vanzatorului si diferenta sa o depun direct in contul acestuia? Sau trebuie sa pun toti banii in contul meu apoi sa-i transfer catre vanzator?

Agentul imobiliar mi-a zis ca este in regula sa depun direct in contul vanzatorului diferenta.

Multumesc.
Răspuns la discuția Executare Silita (Contestatie)
Efectele nulităţii actelor de procedură:

1) a) Declararea nulităţii semnifică desfiinţarea din punct de vedere juridic a actului, considerarea sa ca inexistent ori fără valoare în ordinea procesuală. Aceasta determină şi suprimarea efectelor sale. Dacă prin actul anulat s-au dispus anumite măsuri, acestea nu se vor mai aduce la îndeplinire

b) Efectul anulării unui act de procedură se extinde şi asupra altor acte, însă doar dacă între acestea şi actul anulat există o legătură de dependenţă sau continuitate necesară, respectiv dacă acestea nu pot avea o existenţă de sine stătătoare. Nulitatea este proprie dacă sancţiunea loveşte actul ca urmare directă a nerespectării condiţiilor sale de vali-
ditate; nulitatea va fi derivată dacă sancţiunea survine nu datorită unui viciu procedural propriu, ci ca o consecinţă a invalidării altor acte procedurale, cu care actul în cauză se află într-un raport de dependenţă funcţională.

Detalii: [ link extern ]
Răspuns la discuția Executare Silita (Contestatie)
Pe mine ma intereseaza daca pot sa dovedesc nulitatea acelei chitante, dat fiind faptul ca dosarul de executare s-a anulat in urma perimarii.
Răspuns la discuția Executare Silita (Contestatie)
DECRET NUMAR: 167 DIN 10/04/58 privitor la prescriptia extinctiva

ART. 16

Prescriptia se intrerupe:

a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.

Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Eu din asta inteleg ca prescriptia nu a fost intrerupta de perimare, deci termenul de prescriptie s-ar implinii anul aceasta in luna 06-iunie ( daca e sa ne luam dupa plata voluntara din 06/2013).

Dar daca dosarul de executare silita intial (X) s-a perimat, instanta "dispune anularea actelor de executare efectuate in cadrul dosarului ....", chitanta este un act/document, aceasta este nula pentru ca dosarul nu mai exista fiind anulat.

Pe ultima chitanta scrie asa: "Rata despagubiri civile in dosarul X/2011", iar dosarul X s-a anulat in urma permarii, chitanta respectiva nu mai are o baza legala. Din 2011 pana in prezent au trecut mai mult de 3 ani, astfel ar putea intervenii prescriptia.

------------------------------------

ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani

Art. 705. (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Pe mine ma intereseaza daca pot sa dovedesc nulitatea acelei chitante, dat fiind faptul ca dosarul de executare s-a anulat in urma perimarii.
Răspuns la discuția Executare Silita (Contestatie)
Citat din Comunicare - Hotarare Civila (prin care s-a constatat perimarea executarii initiale)

"In ceea ce priveste apararea formulata de intimat, in sensul ca, pe parcursul executarii silite, deibitorul - contestator a achitat diferite sume de bani in vederea achitarii debitului urmarit, motiv pentru care nu a intervenit perimarea executarii, instanta constata ca sumele achitate sporadic de catre dibitor nu sunt de natura a inlatura aplicarea disp. art. 389 C.pr.civ., ele nereprezentand acte de urmarire silita."
Buna ziua.

Va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz privind o executare silita (Materie: Civil).

Calitate parte: Contestator

Incerc sa fiu cat mai scurt: In luna 12.2011 s-a incuviintat executarea silita in dosarul X. Dupa 4 ani, mai exact in luna 09.2015 se admite cererea de contestatie facuta de mine, prin care se constata perimarea executarii silite, dispune anularea actelor de executare efectuate in cadrul dosarului si obliga intimatul la plata catre contestator a sumeti de ***** (cheltuieli de judecata).

Luna 02.2016 se admite o noua cerere de incuviintare a executarii silite (alt birou executoresc) in baza titlului executoriu reprezentat de sentita penala din 10.2011 din dosarul X (acelasi dosar).

Pot sa fac o noua contestatie in care sa cer prescriptia? Mentionez ca ultima suma pe care am achitat-o eu in primul dosar de executare a fost in luna 06.2013. Dar daca dosarul s-a anulat in urma perimarii, chitanta respectiva mai are vreo baza legala de a intrerupe termenul de prescriptie?

Multumesc.