avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate Georgiachill

Activitate Georgiachill

m-ati lasat fara cuvinte. la inceput mi-au spus ca se poate face din Romania, am rezervat bilete la avion pe luna noiembrie, iar cand am sunat la consulat pt a vedea cand pot merge sa fac titlu de calatorie pt ca am de facut 300km pana la ei, mi-au spus ca nu pot face nimic. deci eu acum ce pot face? pot merge la consulat si sa le explic ca au gresit? trebuie sa imi faca titlul de calatorie daca imi spuneti ca este corect ceea ce am, nu ? multumesc mult!
buna ziua. as avea nevoie de ajutor pt o nelamurire pt ca nu mai stiu unde sa sun, am sunat la consulat, la ambasada, la pasapoarte si nimeni nu imi zice ce pot face. va explic pe scurt, am avut proces in Italia pt custodia fiicei mele, proces deschis de catre tatal fetei cu care nu am mai fost casatoriti dar ii poarta numele, iar tribunalul a dechis ca fetita imi era incredintata mie pe cale exclusiva iar ca tatal trebuia sa se intereseze de cresterea si educatia ei si putea merge la judecator daca credea ca hotararea nu era corecta si in acelasi timp il obliga sa ii plateasca fetitei 200 euro lunar. bineinteles el nu a cerut nimic nici nu a platit vreun leu, din contra a disparut. in fine pe aceasta hotarare am pus apostila in Italia si am trimis-o in Romania unde mama mea cu procura facuta de mine a depus hotararea la tribunalul din iasi pt a fi recunoscuta de statul roman. hotararea italiana are putere executiva si este din anul 2014. in Romania in schimb a fost acceptata anul acesta in luna mai cu drept de apel in 30 de zile. apoi mama a mers si a retras hotararea de la tribunal in data de 02.10 dupa ce cu o saptamana inainte platise un timbru si ceruse eliberarea hotararii. problema mea este urmatoarea , pe aceasta hotarare este pusa stampila definitiva pt ca nu a fost facut apel, dar la consulatul din torino pt a face titlu de calatorie fetitei si a merge in romania sa ii fac apasaportul imi cer ca hotararea sa fie definitiva si irevocabila. cum pot face pentru a avea si stampila irevocabila ? am citit pe undeva ca imi e de ajuns sa fac o cerere presedintelui tribunalului in care sa ii cer si stampila irevocabila platind o taxa de 2 lei si un timbru de mai putin de un leu. este posibil ? va rog frumos sa imi dati macar un sfat pt ca nu mai stiu cum sa ma comport. multumesc anticipat tuturor!
am depus la dosar articolele de lege din legea italiana care au fost folosite la procesul din Italia, traduse la notar, iar dupa ce le au vazut mi-au cerut anexa emisa de autoritatile italiene, de aia nu inteleg ce as mai piutea face. din legea italiana au deja articolele cu privinta la cauze cu minori .... probelema e ca pe mama nu au intrebat-o nimic, au pus-o doar sa semneze toate actele si mama i-a explicat judecatoarei ca imi trebuie pt a-i face acte fetitei pt ca are pasaportul expirat din 2012. problema e ca am termen pe 24.03 si nu stiu cum sa ma misc. cu avocatul din oficiu nu stiu cum functioneaza iar ca sa cer un avocat acum nu stiu daca m-ar putea reprezenta intr-un timp atat de scurt. am vazut ca legea a fost abrogata dar nu stiu care este legea care o inlocuieste. din pacate nu stiu foarte multe despre drept, incerc sa ma descurc ma zbat cat pot dar oricum ar fi sunt lucruri in care se descurca persoanele din domeniu sau care au studiat dreptul ...
in Romania nu am avocat, merge mama la tribunal pt ca de la consulat mi-au spus ca pot face si fara avocat si am pregatit tot singura, am cerut recunoasterea printr-o scrisoare adresata presedintelui tribunalului, in baza legii 105/1992 art. 167 171. apoi vazand ca imi cer caracterul definitiv am luat textele de lege printre care si articolul de mai sus care zic ca nu poate fi definitiv, le-am tradus in Romania la notar si apoi mama le-a depus la dosar si dupa asta mi-au cerut anexa II al regulamentului UE. avocatul de aici imi zice ca nu pot fi emise de tribunal articolele de lege pt ca oricine si le poate gasi pe imternet, deci nefiind un lucru care nu se poate gasi fara a fi cerut la tribunal, nu au cum sa mi le dea de la tribunal. nestiind cum fuctioneaza am cerut avocatei sa imi puna o stampila a ei pt a arata ca oricum m-a ajutat ea sa le am si mi-a zis ca nu se poate. nu mai inteleg nimic si nu mai stiu cum sa fac ...
articolul 337 quinquies din codul civil italian in materie de familie zice:
"Părinții au dreptul de a solicita , în orice moment o revizuire a dispozițiilor privind încredințarea copiilor , atribuirea exercitarii răspunderii părintești asupra acestora , precum și orice dispoziții referitoare la dimensiunea și modul de contribuție ."
nu exista un termen legal pentru atac, hotararea poate fi atacata in orice moment in baza legilor italiene. un exemplu, copilul vine incredintat mamei, iar tatal trebuie sa ii plateasca 200 de euro lunar de pensie alimentara. daca dupa 2 ani, mama nu mai munceste si nu se descurca in intretinerea copilului, merge la judecatorul care a emis decretul si cere marirea pensiei alimentare. la fel ca si atunci cand un cuplu divorteaza, aici este obligatorie intretinerea fostei sotii, deci daca dupa 5 ani de la divort, fosta sotie are un accident si nu mai poate munci pt o anumita perioada de timp, merge la judecator si cere ca fostul sot sa o intretina pt ca nu mai are venit. din aceste motive hotararea nu poate fi definitiva, dar doar executiva, din ceea ce mi-a explicat avocatul de aici ... tocmai de asta nu inteleg cum as putea dovedi caracterul definitiv, daca prin lege nu poate fi definitiv. nu stiu ce as putea face pt a-mi fi recunoascuta aceasta hotarare in Romania. ce inseamna anexa II al regulamentului 2201/2003 al consiliului UE emisa de catre autoritatile italiene ? multumesc!

procesul a fost deschis de tatal copilului, nu de mine, deci alin. 3 nu priveste acest caz. eu am fost legal citata in tribunal. vazand ca el ne-a abandonat cand fetita avea 1 an si nu a trimis vreodata bani copilului pt intretinere, judecatorul a decis ca nu are drept de vizita, ca putea sa o sune doar pana la sfarsitul anului 2014(din luna aprilie a aceluiasi an a incetat sa o mai caute) fara a-i spune ca este tatal ei construind astfel mai intai un raport de prietenie. in acest fel ii dadea posibilitatea de a demonstra ca il intereseaza binele copilului, ca a construit in anul 2014 un raport de prietenie cu fetita si in acelasi timp demonstra ca a inceput sa ii verse banii pe care el insusi i-a propus, 200euro, pt intretinerea copilului. judecatorul i-a spus ca dupa ce a demonstrat toate astea si dupa ce isi va stabili domiciliul in Italia, vazand ca el traieste in Anglia(finnd cetatean roman) ii va da posibilitatea de a redeschide cazul si a cere custodia comuna, dar mai intai trebuie sa demonstreze ca il intereseaza vazand ca pana la varsta fetitei de 5 ani el nu a cerut nici macar o data sa o vada.


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Bună ziua. Aș avea o nelămurire. Tribunalul din Italia mi- a acordat custodia totală exclusivă a fiicei mele in vârstă de 7 ani printr-un decret pe care a fost aplicat ștampila care demonstrează puterea executivă a acestuia și prin care sunt rugate toate autoritățile competente să accepte hotărârea . Am apostilat decretul aici la tribunal în Italia,iar apoi l-am trimis în România mamei mele care l-a depus la tribunal pentr a fi recunoscut pe teritoriul României.tribunalul îmi cere sa demontrez caracterul definitiv al hotărârii. Nu știu în România,dar în Italia hotărârile legate de familie nu pot fi definitive. Am tradus articolele de lege în baza cărora a fost emis decretul și din care reiese că acesta nu poate definitiv. Ieri mi-au repus din nou cauza pe rol pt a putea depune la dosar dovada caracterului definitiv. Îmi cer să depun la dosar anexa II al regulamentului 2201/2003 al consiliului UE, emisă de către autoritățile italiene. Am sunat avocatul italian pe care îl am și mi-a spus că nu are sens ceea ce îmi cer pt că regulamentul este al UE nu al Italiei și ca și consecință nu poate fi emis nimic de către autoritățile italiene. Nu știe cum să mă ajute,iar eu sunt disperată pt că fără recunoașterea în România nu îi pot face actele fetiței și nu pot veni cu ea în România. Îmi puteți da un sfat va rog? ce pot face ? Mulțumesc din suflet!