avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dovada caracterului definitiv al hotararii straine ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dovada caracterului definitiv al hotararii straine (Italia)

Bună ziua. Aș avea o nelămurire. Tribunalul din Italia mi- a acordat custodia totală exclusivă a fiicei mele in vârstă de 7 ani printr-un decret pe care a fost aplicat ștampila care demonstrează puterea executivă a acestuia și prin care sunt rugate toate autoritățile competente să accepte hotărârea . Am apostilat decretul aici la tribunal în Italia,iar apoi l-am trimis în România mamei mele care l-a depus la tribunal pentr a fi recunoscut pe teritoriul României.tribunalul îmi cere sa demontrez caracterul definitiv al hotărârii. Nu știu în România,dar în Italia hotărârile legate de familie nu pot fi definitive. Am tradus articolele de lege în baza cărora a fost emis decretul și din care reiese că acesta nu poate definitiv. Ieri mi-au repus din nou cauza pe rol pt a putea depune la dosar dovada caracterului definitiv. Îmi cer să depun la dosar anexa II al regulamentului 2201/2003 al consiliului UE, emisă de către autoritățile italiene. Am sunat avocatul italian pe care îl am și mi-a spus că nu are sens ceea ce îmi cer pt că regulamentul este al UE nu al Italiei și ca și consecință nu poate fi emis nimic de către autoritățile italiene. Nu știe cum să mă ajute,iar eu sunt disperată pt că fără recunoașterea în România nu îi pot face actele fetiței și nu pot veni cu ea în România. Îmi puteți da un sfat va rog? ce pot face ? Mulțumesc din suflet!
"Dovada caracterului definitiv al hotărârii poate rezulta din înscrisuri şi/sau din anumite circumstanţe. Astfel, hotărârea poate purta menţiunea caracterului definitiv. De asemenea, ea poate decurge dintr-un certificat care atestă faptul că nu a fost atacată în termenul legal. însă ea poate să reiasă şi din susţinerea părţii care nu a fost legal citată, potrivit alin. (3), sau chiar din prevederile unui text de lege străin adus în faţa instanţei. Dacă în privinţa caracterului executoriu al hotărârii străine există o obligaţie expresă de dovadă, nu acelaşi lucru este şi în privinţa caracterului definitiv."

Detalii: [ link extern ]
articolul 337 quinquies din codul civil italian in materie de familie zice:
"Părinții au dreptul de a solicita , în orice moment o revizuire a dispozițiilor privind încredințarea copiilor , atribuirea exercitarii răspunderii părintești asupra acestora , precum și orice dispoziții referitoare la dimensiunea și modul de contribuție ."
nu exista un termen legal pentru atac, hotararea poate fi atacata in orice moment in baza legilor italiene. un exemplu, copilul vine incredintat mamei, iar tatal trebuie sa ii plateasca 200 de euro lunar de pensie alimentara. daca dupa 2 ani, mama nu mai munceste si nu se descurca in intretinerea copilului, merge la judecatorul care a emis decretul si cere marirea pensiei alimentare. la fel ca si atunci cand un cuplu divorteaza, aici este obligatorie intretinerea fostei sotii, deci daca dupa 5 ani de la divort, fosta sotie are un accident si nu mai poate munci pt o anumita perioada de timp, merge la judecator si cere ca fostul sot sa o intretina pt ca nu mai are venit. din aceste motive hotararea nu poate fi definitiva, dar doar executiva, din ceea ce mi-a explicat avocatul de aici ... tocmai de asta nu inteleg cum as putea dovedi caracterul definitiv, daca prin lege nu poate fi definitiv. nu stiu ce as putea face pt a-mi fi recunoascuta aceasta hotarare in Romania. ce inseamna anexa II al regulamentului 2201/2003 al consiliului UE emisa de catre autoritatile italiene ? multumesc!

procesul a fost deschis de tatal copilului, nu de mine, deci alin. 3 nu priveste acest caz. eu am fost legal citata in tribunal. vazand ca el ne-a abandonat cand fetita avea 1 an si nu a trimis vreodata bani copilului pt intretinere, judecatorul a decis ca nu are drept de vizita, ca putea sa o sune doar pana la sfarsitul anului 2014(din luna aprilie a aceluiasi an a incetat sa o mai caute) fara a-i spune ca este tatal ei construind astfel mai intai un raport de prietenie. in acest fel ii dadea posibilitatea de a demonstra ca il intereseaza binele copilului, ca a construit in anul 2014 un raport de prietenie cu fetita si in acelasi timp demonstra ca a inceput sa ii verse banii pe care el insusi i-a propus, 200euro, pt intretinerea copilului. judecatorul i-a spus ca dupa ce a demonstrat toate astea si dupa ce isi va stabili domiciliul in Italia, vazand ca el traieste in Anglia(finnd cetatean roman) ii va da posibilitatea de a redeschide cazul si a cere custodia comuna, dar mai intai trebuie sa demonstreze ca il intereseaza vazand ca pana la varsta fetitei de 5 ani el nu a cerut nici macar o data sa o vada.


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Avocatul italian va poate da textul de lege italian si sa folositi si regulamentul UE.

Avocatul roman angajat se va descurca in functie si de ceea ce se va discuta la termen.

Faptul ca are dreptul la revizuire nu ar trebui sa impiedice recunoasterea hotararii italiene.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
in Romania nu am avocat, merge mama la tribunal pt ca de la consulat mi-au spus ca pot face si fara avocat si am pregatit tot singura, am cerut recunoasterea printr-o scrisoare adresata presedintelui tribunalului, in baza legii 105/1992 art. 167 171. apoi vazand ca imi cer caracterul definitiv am luat textele de lege printre care si articolul de mai sus care zic ca nu poate fi definitiv, le-am tradus in Romania la notar si apoi mama le-a depus la dosar si dupa asta mi-au cerut anexa II al regulamentului UE. avocatul de aici imi zice ca nu pot fi emise de tribunal articolele de lege pt ca oricine si le poate gasi pe imternet, deci nefiind un lucru care nu se poate gasi fara a fi cerut la tribunal, nu au cum sa mi le dea de la tribunal. nestiind cum fuctioneaza am cerut avocatei sa imi puna o stampila a ei pt a arata ca oricum m-a ajutat ea sa le am si mi-a zis ca nu se poate. nu mai inteleg nimic si nu mai stiu cum sa fac ...
Vedeti ca Legea nr 105/1992 este abrogata.

Sa stiti ca sunt destul de complicate si pentru avocati astfel de situatii de recunoastere a unor hotarari judecatoresti.

E posibil ca mama dvs. sa nu se descurce.

Ma refeream la legea italiana si nu la regulament.
Instanta romana ar avea nevoie si de legea italiana.
Regulamentul il stie si instanta romana.

Alte discuții în legătură

"incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minorul ... Doina oana delia Doina oana delia \"Incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minorul X .(judo.sibiu 2010) .am o problema: statul italian nu recunoaste aceasta fraza precum ca am eu ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala-aplicarea ei in italia Florentina_A Florentina_A Tatal a plecat cu minorul in Italia, avand procura in scop turistic de la mama. Pe scurt, nu a mai respectat intelegerea de a aduce copilul inapoi. Exista ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala si materiala divort in italia cezarad cezarad Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort ... (vezi toată discuția)