Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort acolo, respectiv in Italia. Paratului i-a venit cererea de chemare in judecata acasa, in Romania, in limba italiana. Ce poate face paratul acum? Sa invoce exceptia necompetentei teritoriale a instantei din Italia ? Precizez ca ultimul domiciliu comun a fost in Romania, iar minorul are in certificatul de nastere domiciliul tot in Romania. Deci cum poate avea succes o actiune promovata de reclamanta in Italia? A cerut si stabilire pensie alimentara in valoare de 200 euro, raportata la veniturile minime italiene, insa nu trebuia sa se raporteze la art. 914 Noul cod procedura civila, care spune - citez: ” Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.” ? Ce poate face paratul? Sa trimita in italia o intampinare prin care sa invoce exceptia necompetentei teritoriale a instantei italiene? Este vreun text de lege care permite judecata in Italia? Va multumesc.
Autoritatea părintească se poate pune în discuție în cadrul divorțului chiar dacă copilul nu se află în țara a cărei instanță este competentă să judeca divorțul, însă competența trebuie acceptată formal sau printr-o conduită neechivocă.
Prin întâmpinare trebuie să se arate că minorul se află în România și că nu acceptați ca divorțul să se judece în Italia deoarece judecata în România a procesului este în interesul superior al copilului. Puteți să formulați chiar dvs o acțiune de divorț și privind exercitarea autorității părintești.
Este important de știut dacă dvs aveți grijă de copil în momentul de față. Care este situația copilului?