avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Competenta teritoriala si materiala divort in Italia
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Competenta teritoriala si materiala divort in Italia

Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort acolo, respectiv in Italia. Paratului i-a venit cererea de chemare in judecata acasa, in Romania, in limba italiana. Ce poate face paratul acum? Sa invoce exceptia necompetentei teritoriale a instantei din Italia ? Precizez ca ultimul domiciliu comun a fost in Romania, iar minorul are in certificatul de nastere domiciliul tot in Romania. Deci cum poate avea succes o actiune promovata de reclamanta in Italia? A cerut si stabilire pensie alimentara in valoare de 200 euro, raportata la veniturile minime italiene, insa nu trebuia sa se raporteze la art. 914 Noul cod procedura civila, care spune - citez: ” Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.” ? Ce poate face paratul? Sa trimita in italia o intampinare prin care sa invoce exceptia necompetentei teritoriale a instantei italiene? Este vreun text de lege care permite judecata in Italia? Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:10, 22 Noiembrie 2015
unde se afla minorul?
Minorul in Romania.
atunci trebuie sa va judecati in Romania. Daca era acolo, putea cere divortul printr-o actiune in Italia.
Trebuie sa formulati intampinare, sa precizati ca minorul este in tara, sa aratati ca, conform legii nu se poate judecata divortul fara a se pune in discutie si exercitarea autoritatii parintesti.
Intampinarea trebuie tradusa in italiana.
Invocati si prevederile Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului
din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000

Daca nu va descurcati, angajati un avocat care sa va redacteze intampinarea.
Autoritatea părintească se poate pune în discuție în cadrul divorțului chiar dacă copilul nu se află în țara a cărei instanță este competentă să judeca divorțul, însă competența trebuie acceptată formal sau printr-o conduită neechivocă.
Prin întâmpinare trebuie să se arate că minorul se află în România și că nu acceptați ca divorțul să se judece în Italia deoarece judecata în România a procesului este în interesul superior al copilului. Puteți să formulați chiar dvs o acțiune de divorț și privind exercitarea autorității părintești.
Este important de știut dacă dvs aveți grijă de copil în momentul de față. Care este situația copilului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Adrian ALBU, Avocat
MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASPUNSURI! Am inteles.

Alte discuții în legătură

Divorţ cu minori! alexsisco alexsisco Domiciliul minorilor este în străinătate. Ipoteze. Excepţia de necompetenţă jurisdicţională a instanţelor române. Litispendenţă internaţională. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in romania, cetatenie italiana, unde se va derula divortul? floreph floreph Buna ziua, Poate cineva ma poate sfatui in cazul urmator: - o prietena s-a casatorit in Romania acum 3 ani, cu un roman - au impreuna o fetita pe care a ... (vezi toată discuția)
Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane? vioricasilica vioricasilica Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma. Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni ... (vezi toată discuția)