avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ORDONANTA PRESEDINTIALA-APLICAREA EI IN ITALIA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ORDONANTA PRESEDINTIALA-APLICAREA EI IN ITALIA

Tatal a plecat cu minorul in Italia, avand procura in scop turistic de la mama. Pe scurt, nu a mai respectat intelegerea de a aduce copilul inapoi. Exista o ordonanta presedintiala care este vremelnica si executorie, irevocabila. Prin aceasta ordonanta tatal este obligat sa inapoieze minorul mamei de urgenta, numai ca acesta refuza. Tatal este cetatean italian si locuieste in Italia. Ni s-a spus ca trebuie sa punem in executare aceasta ordonanta in Italia. Cum se poate pune in executare? Ne poate lamuri cineva? Cei de la Ministerul de justitie ne-au pus in legatura cu un avocat din Italia care cere pentru serviciile lui suma de 3000 euro. Acesta sustine ca aceasta ordonanta nu are valoare pe teritoriul Italiei si ne recomanda sa deschidem o actiune impotriva tatalui acolo. Mai trebuie sa mentionam ca pe fond exista si o actiune de incredintare minor, care nu stim cand se va finaliza, in special din cauza termenelor lungi.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 22:02, 20 Iunie 2010
După aderarea la UE, România va aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti.

În cazul hotărârilor judecătoreşti pronunţate în România şi pentru care se solicită recunoaşterea sau încuviinţarea executării într-un alt stat membru al Uniunii Europene, competenţa de a emite, potrivit art. 39, art. 41 alin. 1 şi art. 42 alin. 2 din Regulamentul nr. 2.201/2003, certificatele prevăzute în anexele I, II, III şi IV din acest regulament aparţine primei instanţe.
Trebuie sa solicitati primei instante eliberarea unui certificat prevazut de Regulamnetul nr.2201/2003.
Bineanteles ca munca unui avocat este pretuita in Italia:D...
din nefericire ordonantele presedentiale, avand un caracter vremelnic nu pot fi executate conform Regulamentul nr. 2201/2003 chiar daca sunt definitive si irevocabile...pentru executarea pe dreptul comun italian trebuie sa va adresati unui avocat de acolo..poate aveti sanse sa gasiti pe cineva si prin Rom, dar nu cred ca va poate ajuta la executarea efectiva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul (ce) nr. 2201/2003 al consiliului din 27 noiembrie 2003 Martin_ Martin_ [b]O Instanța judecătorească poate refuza eliberarea certificatelor prevazute in REGULAMENTUL (CE) NR. 2201/2003 AL CONSILIULUI din 27 noiembrie 2003 - ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia divort in romania ContSters112156 ContSters112156 Sunt casatorita cu un cetatean italian din anul 2005, din casatorie a rezultat un minor acum in varsta de 4 ani. Mentionez ca am inregistrat casatoria si in ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate Pecik Pecik In cazul unui divort in Italia, as avea nevoie de un articol constitutional, o lege sau ceva asemanator din care sa rezulte ca, in ciuda faptului ca sotii sunt ... (vezi toată discuția)