avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Activitate aldeea12

Activitate aldeea12

Buna ziua,
lucrez intr-o companie nationala unde angajatul se recompenseaza in functie de performante cu salariu si BONUS. Ei ne trimit un plic (nu are data, semnatura) prin care nu informeaza care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplinim pt a primi acest bonus. Banii sunt primiti in plic, nu virati pe card ca si salariul.

Am intrebat daca exista un document in cadrul companiei cu detalii suplimentare despre acest bonus si mi s-a zis ca nu.
Este legal acest bonus? Cum pot verifica daca se platesc impozite pentru el?

Problema mea este ca desi indeplineam criteriile, nu am primit bonusul pe motiv ca mai exista un obiectiv pe care nu l-am atins. Acel obiectiv l-au introdus in 2016 (cand am primit plicul cu acele criterii, am observat ca au mai introdus un criteriu), dar remuneratia era pt anul 2015 (cand obiectivul acela nu exista), foaia neavand data nu am avut cum sa demonstrez ca atunci nu exista acea clauza. Ei spun ca era si atunci, eu stiu sigur ca nu era.

Firma a zis ca singurele acte la care am acces sunt Contractul individual de munca si Regulamentul de ordine interna in care nu scrie nimic despre acest bonus si crietriile in baza caruia se obtine.

Cum sa procedez? Am vreo sansa sa demonstrez ca in 2015 erau altele criteriile?
Răspuns la discuția CCM
Exista alt act oficial in baza caruia pot solicita acea diferenta de 15%? Spre exemplu am gasit ca in 2010 a fost adoptata de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European o lege prin care in concediul de maternitate salariata trebuie platita integral.
De asemenea in contractele de munca unice la nivel national pe sectoare de activitate transporturi, invatamant etc observ ca exista inca acea lege cu 15%.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra. Multumesc.
Discuție CCM
Buna ziua,
sunt gravida si am gasit o clauza in Contractul colectiv de munca unic national, articolul 66 (1), conform careia societatea la care lucrez trebuie sa compenseze diferenta dintre salariul de baza avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe toata durata concediului de maternitate.
De la firma mi s-a spus ca nu mai exista din 2015 CCM unic national si ca daca aceasta clauza nu exista in Contractul individual de munca, legislatie sau in ROI, atunci nu au cum sa imi ofere ce solicit.
Conform codului muncii 2016 (titlul VIII, art 229, 2) orice firma cu peste 21 de angajati este obligata sa aibe un contract colectiv de munca la nivel de sector. In cazul meu, sectorul farma.

intrebarea mea este daca m-au mintit cand mi-au spus ca nu au CCM si cum pot avea acces la el in cazul in care exista?

Multumesc anticipat.