avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

Buna ziua,
sunt gravida si am gasit o clauza in Contractul colectiv de munca unic national, articolul 66 (1), conform careia societatea la care lucrez trebuie sa compenseze diferenta dintre salariul de baza avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe toata durata concediului de maternitate.
De la firma mi s-a spus ca nu mai exista din 2015 CCM unic national si ca daca aceasta clauza nu exista in Contractul individual de munca, legislatie sau in ROI, atunci nu au cum sa imi ofere ce solicit.
Conform codului muncii 2016 (titlul VIII, art 229, 2) orice firma cu peste 21 de angajati este obligata sa aibe un contract colectiv de munca la nivel de sector. In cazul meu, sectorul farma.

intrebarea mea este daca m-au mintit cand mi-au spus ca nu au CCM si cum pot avea acces la el in cazul in care exista?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 17 Martie 2016
1. Nu mai exista Contract colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) de la 01.01.2011.

2. - Articolul din Codul muncii citat de dvs. nu spune ca este obligatoriu ca o unitate cu cel putin 21 de salariati sa incheie un CCM la nivel de unitate.

- Acest articol spune asa:
"(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati".

- Deci nu incheierea unui CCM este obligatorie ci negocierea lui.
- Adica daca se hotaraste incheierea unui CCM acesta trebuie sa se faca prin negociere intre patronat si salariati.
Puteti verifica la ITM daca angajatorul are sau nu ccm incheiat.
Exista alt act oficial in baza caruia pot solicita acea diferenta de 15%? Spre exemplu am gasit ca in 2010 a fost adoptata de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European o lege prin care in concediul de maternitate salariata trebuie platita integral.
De asemenea in contractele de munca unice la nivel national pe sectoare de activitate transporturi, invatamant etc observ ca exista inca acea lege cu 15%.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2016
aldeea12, utilizator
Nu exista niciun alt act normativ care sa prevada ceea ce doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel national mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Mai este in vigoare contractul colectiv de munca la nivel national pentru fiecare ramura? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Melidna12 Melidna12 este adevarat ca nu mai este obligatoriu contractul colectov de munca la nivel de societate cu mai mult de 21 de angajati? Am citit codul muncii unde spune ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor colective Wollfe Wollfe Buna ziua In cazul unor concedieri colective este obligatorie plata unor compensatii? Este ceva trecut in legislatia muncii? chiar daca nu este prevazut ... (vezi toată discuția)