avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Activitate CraciunVasile

Activitate CraciunVasile

Buna ziua
Un link interesant legat de asimilarea diurnei

[ link extern ]

Un transportator ardelean a trimis si la ITM si la ANAF solicitari in care ruga cele doua institutii sa ii confirme daca in situatia in care lucreaza el, pentru un expeditor italian, efectuand curse de transport pe teritoriul Uniunii Europene, soferii sai se afla in delegare (definita de dispozitiile art. 43 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii) sau in detasare (asa cum prevede Legea nr. 344/2006). Raspunsul ITM a fost ferm si total diferit de ceea ce stiam noi sau ne placea sa credem ca stim: in astfel de operatiuni, soferii „se incadreaza la art. 4 alin. (2) lit. a) din Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale modificata si completata prin OUG nr. 28/2015”. In aceasta situatie, soferii nu pot primi diurna, ci trebuie sa fie platiti cu salariul minim prevazut pentru acelasi gen de munca din tara in care sunt detasati.
Sunt angajatii agentiei de munca din Romania
Din pacate nu sunt lamurit si multumesc pentru rabdare
Daca diurna sau indemnizatia de detasare nu se impoziteaza si nu este asimilata salariului , de ce vine anaful si fiscalizeaza diurna si o baga in grila de salarizare?


Salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara, care se stabileste prin negociere directa si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Anaf
Specificul acestei activităţi constă în faptul că agentul de muncă temporară încheie separat un contract de muncă temporară cu fiecare salariat temporar şi un contract de punere la dispoziţie cu utilizatorul. În aceste condiţii, fiecare angajat cunoaşte de la începutul misiunii de muncă temporară locul de desfăşurare a activităţii şi îşi asumă obligaţiile menţionate în contractul de muncă temporară.
Astfel, diferenţa dintre salariul minim din România, la care se plătesc obligaţiile fiscale şi salariul minim din statul membru al Uniunii Europene în care lucrătorul este pus la dispoziţia unei întreprinderi utilizatoare, pe care agentul de muncă temporară are obligaţia să îl asigure conform legislaţiei în vigoare, este plătită cu titlu de diurnă pe care agentul de muncă temporară o consideră venit neimpozabil.
Această metodă, prin care a fost disimulată plata unor drepturi de natură salarială a fost utilizată pentru a nu fi înregistrate şi virate la bugetul consolidat al statului obligaţiile fiscale constând în impozit pe venit şi contribuţii sociale, fiind de natură să genereze distorsiuni concurenţiale pe piaţa muncii şi să afecteze nivelul de securitate socială al angajaţilor.
Având în vedere aspectele constatate, coroborate cu prevederile legale incidente, sumele acordate cu titlu de diurnă au fost reîncadrate din punct de vedere fiscal
In ceea ce priveste diurna, mentionam ca legiuitorul a reglementat dreptul la diurna (indemnizatie de deplasare) numai pe durata delegarii si detasarii (art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii, republicat).

Angajatii unei agentii de munca temporara din Romania care lucreaza in Franta , Anaf ii considera ca nu sunt detasati si ca nu au dreptul la diurna.
Articolul 160: Componentele salariului
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
De aici inteleg ca 'Diurna" este asimilata salariului si ca atare se impoziteaza
O Agentie de Munca temporara care are soferii angajati .
Soferi angajati care isi desfaoara activitatea pe comunitate pe o perioada de 30 zile uneori 60 zile pot primi diurna externa legala fara a fi asimilata salariului?
Au dreptul la diurna de 35 de euro pe zi fara ca aceasta sa fie asimilata salariului?
Da , au mentionat baza legala, Ordonanţa de urgenţă nr. 28/2015
Precizăm faptul că, în materie fiscală prescripţia dreptului de a stabili obligaţii fiscale este prevăzută la art. 91 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală care stipulează că dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, respectiv în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
În ceea ce priveşte statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România precizăm că activitatea acestuia face obiectul unor reglementări speciale, aprobate prin Legea nr. 223/2007. Reglementări speciale există și în situația personalului navigant maritim, a personalului din domeniul transportului rutier și feroviar international etc., drepturile acordate acestor categorii de personal nefiind asimilate celor acordate de agenții de muncă temporară.
Buna ziua
Anaf - organele de inspectie fiscala au
considerat ca angajatilor temporari nu li se cuvin drepturi de delegare sau detasare,
statutul lor nefiind acela al unor salariat delegat sau detasat.
Vă rog să-mi spuneți dacă un muncitor angajat de o agenție de muncă temporară și detașat într-o țară din Uniunea europeană are dreptul să primească o indemnizație de detașare. În caz afirmativ, cum se impozitează această indemnizație?