In cazul unui accident rutier, cel vinovat de producerea acestuia trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare atat pentru el, cat si pentru victima, indiferent daca este asigurat? Imi puteti indica un text de lege in acest sens? Multumesc anticipat!
Accidentul s-a produs in urma cu 9 luni, asiguratorul a fost anuntat de indata si a ramas ca victima (neavand nicio pretentie de la mine) sa se inteleaga cu acesta pentru repararea prejudiciului (nu stiu daca amiabil sau pe cale civila). Si acum unitatea medicala mi-a trimis o instiintare de plata, in baza art. 313 L95/2006. Ce pot sa fac in acest caz? Indic unitatii medicale nr politei de asigurare si atat?
Deci daca ma da in judecata pentru neplata, il chem in garantie pe asigurator?
Norma 23 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule e aplicabila in acest caz? Va multumesc!
Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective. - persoana vinovata de producerea accidentului trebuie, ca asigurat, sa indice unitatii medicale numele asiguratorului si nr politei ca sa se indrepte inspre aceasta pentru recuperarea prejudiciului?
Decizia ICCJ nr.1 din 15 februarie 2016, prin care se stabileste ca asiguratorul RCA este parte responsabila civilmente in procesele penale si e nevoit sa repare de unul singur daunele provocate prin infractiune intr-un accident auto, include inclusiv daunele constatate la 9 luni dupa producerea accidentului, dupa ce cazul s-a incheiat printr-o ordonanta de clasare? (victima a declarat printr-un act autentic notarial ca nu are nicio pretentie de la mine si a ramas sa isi recupereze prejudiciul de la asigurator) E aplicabil in cazul de fata (ori daca unitatea medicala ma da in judecata pentru neplata) sau doar pentru procesele pe rol si viitoare? Cel care cere plata unui prejudiciu este un tert la accident, repsectiv unitatea medicala.
In urma cu 9 luni am fost implicata intr-un accident rutier (din vina mea), incadrat ca vatamare corporala din culpa - dosarul s-a clasat si a ramas ca firma de asigurari sa se ocupe de despagubiri (fiind Astra nu cred ca a platit victimei inca). Astazi am primit o instiintare de plata in cuantum de 250 lei de la spitalul unde victima a fost dusa de urgenta in acea zi (a suferit o entorsa la mana si i-au pus un ghips, asta a fost tot), bazata pe prevederile art. 313 din L95/2006. Ar trebui sa o platesc eu si sa solicit plata in regres firmei de asigurari sau ca vinovata de accident o platesc doar eu?
Multumesc anticipat!
Daca inchei un contract de locatiune a unui apartament pe durata determinata (de ex, din aprilie pana in octombrie) si peste 3 luni nu mai doresc sa raman, care e termenul de preaviz pentru rezilierea contractului?