avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cheltuieli spitalizare accident
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cheltuieli spitalizare accident

In cazul unui accident rutier, cel vinovat de producerea acestuia trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare atat pentru el, cat si pentru victima, indiferent daca este asigurat? Imi puteti indica un text de lege in acest sens? Multumesc anticipat!
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

art. 313
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătorești, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistență medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar Casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuala această evidență, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de Casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
In cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente și are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare și prin dispozițiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.

Daca despagubirile sunt mai mari decat suma stabilita de polita de asigurare, diferenta trebuie suportata de faptuitor/inculpat.
Pentru detalii, a se vedea
[ link extern ] /

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament



Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
deliasfarlea a scris:

societatea de asigurare (...) are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare și prin dispozițiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.


Pentru cel care a fost gasit vinovat de producerea accidentul asiguratorul nu plateste cheltuielile de ingrijire medicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 313 l95/2006 Ioanastt Ioanastt Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu autovatamare, plata spitalizarii ovvy18 ovvy18 Buna ziua...am si eu o mica dilema..prin luna iulie a acestui an am avut un mic accident de circulatie, mai exact am cazut cu un moto-scuter,in urma cazaturii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu spitalizare cojan cojan Autorul unui accident rutier trebuie sa plateasca spitalizarea sau este decontata de catre CAS? (vezi toată discuția)