avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Activitate IonP56

Activitate IonP56

Buna ziua,

Speta este urmatoarea: un spatiu comercial ce apartine unei societati in reorganizare judiciara se vinde prin vanzare directa catre un cumparator identificat, la propunerea administratorului special si acceptul adunarii creditorilor.

Foarte important, dosarul de reorganizare intra sub incidenta legii 85/2006, NU cea pe 2014.

Problema este urmatoarea, conform art. 118, aliniatul 4, lichidatorul trebuia sa publice in ziar intentia de vanzare directa si regulamentul de supraofertare ( pasi de supraofertare, termene limita, IBAN pentru virarea cautiunii, pret caiet sarcini etc. ).

Mai mult, acest aliniat spune ca trebuia sa astepte minimum 30 de zile de la data ultimului anunt de vanzare directa.

In realitate nu s-a dat niciun anunt in ziar, nu s-a dat niciun termen sau nicio posibilitate de supraofertare, iar imobilul s-a vandut in 12 zile de la procesul verbal prin care creditorii isi exprimau acceptul vanzarii directe.

Se poate anula contractul de vanzare-cumparare incheiat de lichidator fara respectarea acestor proceduri?

Articolul 118, aliniat 4, scrie clar, SUB SANCTIUNEA NULITATII.

Foarte important, aceasta a fost prima si singura tentativa de vanzare a bunului, nu s-a facut niciun fel de publicitate, licitatie anterioara, absolut nimic, pur si simplu s-au gandit sa vanda direct.

Creanta totala a firmei era destul de mica, undeva la 70.000 euro, spatiul a fost vandut la 120.000 euro, in realitate se poate lua si 200.000 euro pe acel spatiu.

Lichidatorul s-a aparat spunand ca s-au indestulat creditorii si asta a fost decizia lor, luata in adunare, dar lichidatorul nu reprezinta interesele FIRMEI?!?! Putea obtine cel putin 60-70.000 euro mai mult pe valorificarea acestui bun.