avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Activitate Calin Oachis

Activitate Calin Oachis

Discuție Split TVA
Buna ziua, conform Ordonantei Nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, "Persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligația să comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor. (Art. 13). Care sunt insa consecintele asupra beneficiarilor facturilor emise de aceste societati, in cazul in care nu li se conunica contul de TVA sau adoptarea sistemului de split TVA si, drept consecinta, achita factura integral in contul curent al emitentului ?? Este beneficiarul obligat de vreo lege sa verifice si el fiecare plata pe care o face pentru a constata daca are sau nu are vreun furnizor intr-o asemenea situatie ? Multumesc.
,
Discuție Recuperare TVA
O firma de expeditii internationale marfa, aflata in dificultate financiara, apeleaza la o alta firma similara pentru un imprumut in vederea continuarii activitatii. Imprumutul este contractat si concretizat, dar nu prin transferul unei sume ci prin plata de catre imprumutator a unor furnizori ai firmei in dificultate, toate platile fiind efectuate in baza unor documente legale (facturi catre firma imprumutata, anexe justificative) si includeau TVA. Intre timp firma imprumutata a falimentat iar intrebarea este daca pentru firma care a acordat imprumutul contractat si care nu are facturile achitate pe numele sau, exista vreo posibilitate sa-si recupereze TVA-ul achitat la platile furnizorilor firmei imprumutate. Multumesc.
Răspuns la discuția Formular 600 2018
Ok, in concluzie oricine a obtinut astfel de venituri pe persoana fizica in 2017 trebuie sa depuna formularul si datoreaza cas / cass. Lucrurile pot fi insa destul de nuantate, ce se intampla daca din tranzactionari ai pierdut, daca ai iesit complet de pe piata si deci nu mai estimezi asemenea venituri in 2018 etc.....?
Buna ziua, obligatia de a depune formularul 600 in 2018 - si deci si obligatia de plata a CAS-CASS, apartin oricarei persoane care obtine venituri ca persoana fizica, deci inclusiv de angajati (deja contribuabili la sistemul public de sanatate) care obtin venituri din dividende, sau care transfera valori mobiliare etc., sau doar persoanelor inregistrate si care obtin venituri din activitati independente ? De asemenea, veniturile extrasalariale mai mari de 12 salarii minime brute, inseamna suma incasata sau eventuala diferenta castig / pierdere ?
Multumesc.