Ma intereseaza daca odata ce fac un contract de voluntariat cu o asociatie sau ONG, acest contract poate fi inregistrat in cartea de munca? este luat in considerare ca fiind experienta in munca? esita o procedura anume?
Dorim sa organizam un targ de obiecte artizanale, intr- o curte a unei biserici evanghelice, sau in curtea unui liceu.
Ideea este ca eu doresc sa infiintez o Intreprindere Individuala, si cod CAEN sa fie organizare de evenimente cultural sociale (sau ceva de genu acesta), si ar mai trebui sa mai fie inca un cod CAEN pentru vanzare, deoarece vom organiza o masa cu ceai si cafea pentru aprticipanti si vizitatori.
Ideea este ca nici unu din aprticipanti nu are PFA, iar cand am fost la Primarie sa intrebam ce acte sunt necesare, acestia ne- au spus ca participantii trebuie sa aiba o baza legala ca sa poata plati niste taxe pentru oras.
Eu intreb in aceasta situatie ce riscam daca organizam evenimentul si artistii care isi vand obiectele manufacturate de ei, nu au o baza legala?
Si ce autorizatie asa avea nevoie pentru a organiza un astfel de eveniment?
In situatia in care participantii nu au PFA, care sunt riscurile mele ca organizator?
Doresc sa organizez un targ de mestesuguri, si ma intereseaza care ar fi baza legala obligatorice pentru a putea face acest ;lucru.
Ma mai intereseaza, de asemenea, daca participantii la targ, mestesugari si artisti plastici, trebuie sa detina si ei la randul lor o baza legala, PFA de exemplu, si daca nu detin, care sunt riscurile care eu, ca organizator, mi le asum?
Am facut rost de un extras CF, si la pareta a II-a (Inscrieri privitoare la proprietate) apare ceva nou, care nu stiu ce inseamna.
" Drept de servitute de vedere in favoarea imobilului inscris in CF nrX cu nr. top X1 [imobilul care imi este promis spre vanzare], ca fod dominant, inspre imobilul inscris in CF Y, cu nr. top Y, ca fond servant."
Puteti sa imi traduceti, va rog?
Aveti contract si chitanta de la acel avocat?
- Nu. Nu am achitat nimic, mi-a spus ca, in caz ca mai aflu alte informatii sa il contactez.
Unde v-a spus sa notati antecontractul? In cartea funciara nedezmembrata? Sau a iesit numarul cadastral deja pe apartamente?
- Mi-a spus sa notez antecontractul in CF nedezmembrata, ptr. ca dezmembrarea este "pe rol" ca sa zic asa.
Cum ati ajuns la acel avocat?
- Mi-a fost recomandat de o fosta studenta de-a lui.
crezi ca stau avocatii si vorbesc asa, din camera alaturata, sa se auda tot?
- Avocatul cu care discutam eu, a intrat in cealalta incapere, unde era al 2-alea asociat. Primul l-a intrebat pe al 2-lea daca SC X SRL ii suna cunoascut, iar al 2-lea a zis "Da, e vorba de domnul Y care e un excroc. Dar e de-a lui S" (S fiind al 3-lea asociat al lor, informatie care am aflat-o de la fata care mi-a recomandat acest avocat). Dupa convorbirea lor in cealalta incapere, au venit amandoi in incaperea in care eram eu, si mi-au sugerat amandoi sa mai astept, si mi-au spus ca deocamdata nu avem cu cel sa il atacam, doar, citez " daca il mai prindem noi cu ceva".
Cum Dumnezeu ati ajuns tocmai la unul al carui asociat e avocatul celeilalte parti?
- Sibiul e un oras mic. Cred ca am spus multe cu asta.
Si foarte rau ca e prima data cand aveti de a face cu un avocat. Trebuia sa aveti de a face cu unul la vremea cand ati semnat un contract care nu referea la o pereche de ciorapi ci la un imobil...Bunaoara, daca ati fi scris in acel antecontract cu liniute care sunt actele pe care trebuia sa vi le prezinte promitentul vanzator si pana cand, acum nu mai spunea ca actele lui nu sunt treaba dvs...
- Intr-adevar, nu am ce sa spun...este vina mea. Ideea la acest moment este sa vad cum pot sa o rezolv. Nu este timp sa stau sa ma gandesc ca puteam face altcumva.
Din pacate sunt singura in acest oras, nu am pe nimeni care sa ma ajute sau care sa ma indrume, am 2 joburi ca sa pot sa fac fata, si acum ar trebui sa il am pe al 3-lea ca sa pot sa imi permit un avocat bun, pe care sa ma pot baza ca isi face treaba asa cum trebuie.
Aseara am fost la avocat, iar acesta dupa ce ac citit antecontractul, mi-a spus ca singura chestie care se poate inatampla, este ca promitentul vanzator sa incerce sa vanda apartamentul unei a 3-a persoane, si de aceea ar trebui sa merg sa notez antecontractul in C.F.
Am discutat cam o ora, dar sincer, nu am iesit de acolo cu mintea clara.
Un singur lucru mi s-a parut nelalocul lui.
Avocatul a mers la un moment dat in alta incapere, une erau asociatii lui. Din cate am inteles din povestile lor, unu dintre asociati este avocatul promitentului vanzator. Credeti ca ar trebui sa imi fac griji? S merg sa consult un alt avocat?
Ceea ce mi s-a spus foarte clar : ca trebuie sa am rabdare si sa astept sa mai iasa cateva acte de la C.F si apoi sa vedem banca daca ne da acceptul, iar la contractul de vanzare cumparare sa am grija sa fie scris ca ipoteca de pe imobil este iradiata.
Pentru mine este prima data cand am contact cu legea, avocati sau inselaciuni, daca pot sa le numesc asa, si nu stiu cu cine trebuie sa vorbesc, ce trebuie sa vorbesc, si cum pot sa imi dau seama ca sunt inselata.
Din pacate nu sunt din acest oras, nu am ajutor si sprijin din nici o parte, si de aceea nici nu ma pot baza ca avocatul la care am mers eu este unu corect si ca ceea ce spune este exact ceea ce ma favorizeaza.
Si in acest caz este mai bine sa cerem banii inapoi decat sa luptam ptr. proprietate?
Cu avocatul care a legalizat un atfel de contract il va trage cineva la raspundetre? Eu sincer, am mers la notar sa ma sfatuiasca, si sa ma asigur ca totul este conform legii...
Din cate vad acum, ceea ce a legalizat notarul nu este chiar legal. Adica o promisiune de vanzare pentru ceva care are interdictie de grevare sau instrainare...
Plus, ca notarul m-a asigurat ca nu este nici o problema!
Ce sfat mi-ati da in situatie in xcare ne aflam acum/
Suntem 5 studenti, care suntem fiecare cu viata lui, si acum ne-am cumparat o casa, fiecare, si nu am dori pentru nimic in lume sa pierdem tot ce am strans pe propriile puteri, pentru un batran nebun...
Sper sa ma intelegeti.
OK
Am inteles ca este o situatie foarte complicata, altfel nu as fi apelat la sfatul dumneavoastra.
Ce ramane de facut?
Domnul a venit cu o hartie de la banca creditoare prin care banca este de acord pentru dezmembrare, dar fara drept de instrainare si grevare. Vanzatorul spune ca are de gand sa dezmembreze apartamentele, si sa mute ipoteca pe 3 apartamente, iar pe restul sa le scoata de sub ipoteca. Este posibil asa ceva?
Riscati foarte mult ca daca va adresati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, lucru posibil ca regula, actiunea sa fie respinsa datorita prevederii din contractul de ipoteca ce interzice instrainarea
Nu inteleg exact ce inseamna asta; tine loc de contract, dar actiunea sa fie respinsa.
Intrebarea mea este la ce fel de avocat sa merg?
Cat ar dura un asemenea proces si care ar fi sansele mele (noastre) de a ramane cu casa, si sa ne achitam derestul de plata in conditii bune, d.p.d.v. legal.