avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Activitate miha_r

Activitate miha_r

Vă mulțumesc mult!
Foarte util articolul!
Bună ziua,
Cum trebuie sa procedeze o familie care se muta în alta tara europeana (Germania, concret), după nașterea copilului, pentru a obține alocația din acest nou stat? Tatăl lucreaza cu acte în regula în statul respectiv, mama nu obține venituri aici, recent s-a incheiat un contract de inchiriere a locuintei în noua țară, iar bebelușul încă primește alocația din România. Cum se procedează pentru a renunța la alocația din România pentru cea din noul stat? Unde se depun formularele 401/411? În care tara?
Mulțumesc anticipat!
Vă mulțumesc mult pentru informații și timpul dvs.!
(Păcat ca statul roman primește ani de zile fel de fel de impozite de la angajați, iar la plata indemnizației - care era un drept al meu după atâția ani de munca în aceasta țară - se sustrage elegant...
În concluzie, eu nu voi beneficia de niciun venit... )
Bună ziua,
începând cu luna decembrie beneficiez de indemnizația de creștere copil, în baza modificării legii care permite acum a se tine cont de minim 12 luni de venituri în ultimii 2 ani. În ultimele 4 luni înaintea nașterii, nu am realizat venituri, deci nu am beneficiat de concediul de maternitate, voi primi doar indemnizația minima, iar bebelușul, alocația.
Ce se întâmplă cu aceste sume și cum se procedează în situația în care voi părăsi țara, în decursul celor 2 ani? Intenționez sa plec în Germania unde voi avea mutație, cu acte, însă venituri nu voi realiza. Soțul este cel ce va lucra acolo.
Bună ziua,
După noua modificare a legii, de care venituri se tine cont pentru calculul indemnizației de creștere copil?
Concret, anterior nasterii cronologic începând cu 2014 am lucrate 10 luni, 1 luna pauza, 9 luni șomaj și alte 4 luni fără venituri. Cumva se aduna ultimele 4 fără venituri cu încă 8 din cele de șomaj, urmând sa iau minimul plafonat? (Somajul a fost foarte mic)
Mulțumesc frumos!
Foarte utile toate aceste răspunsuri.
Va mulțumesc tare mult!
O zi buna!
E foarte bine ca acum știu și acest lucru.

Va mai rog sa îmi spuneți când puteți, pentru perioada cât am fost coasigurata (soțul era salariat, acum nici el nu mai este), ce anume trebuie dus ca dovada?
Dar pentru perioada cât am plătit contribuția, CAS dar nu aveam venituri? În acest caz pot prezenta chitanțele de la Fisc? Știu ca le prezentam lunar chitantele pentru a fi introduse în sistemul lor, căci ei nu comunicau cu Fiscul.

Va mulțumesc mult, o zi bună!
O, am înțeles. În cazul acesta, va trebui sa adun din timp toate adeverințele, chitanțele, cartea de munca...
Totuși, dacă eu ca și gravida sunt asigurata chiar dacă nu mai plătesc contribuția, pentru a beneficia de adeverință de asigurat CAS, trebuie sa fi avut obligatoriu în ultimii 5 ani contribuția plătită? Anul 2016, cel în care nu mai plătesc câteva luni contribuția, dar alte 7 luni ale anului am fost asigurata ca șomer, cum îl declar?
Mulțumesc frumos!
As mai avea o întrebare, tot pe aceasta tema - in cazul in care aveți idee. Am verificat pe site-ul CASS, iar în cazul femeilor gravide sau lăuze care nu realizează venituri, acestea vor completa o declarație tip (anexa 4), pe propria răspundere. Am văzut insa ca aceasta face referire la veniturile obtinute in ultimii 5 ani.
Aveți idee dacă e suficient sa declar în mare, corespunzător fiecărui an ce tip de venituri am obținut, sau e nevoie și de dovezi (carte de munca, adeverințe vechime, etc.). Nu prea înțeleg relevanta veniturilor din ultimii 5 ani... Eu am plătit mereu contribuția la CASS, dar fie ca angajat, fie din proprie inițiativă când nu am realizat venituri, fie ca și coasigurat.
Bună ziua,
Dna dr. de familie m-a informat ca femeile gravide sunt asigurate în sistemul public de asigurări de sanatate, chiar și în cazul nerealizării de venituri.
Doresc sa aflu cum se face dovada de asigurat, cerută de maternitatea unde voi naște.
Mulțumesc frumos.