Ce pot face ,daca vecinul meu pe al carui teren se afla bransamentul meu de apa a intrerupt furnizarea apei fara sa ma anunte si nici nu mai doreste reluarea furnizarii apei?
Caror autoritati ma pot adresa?
Sunt proprietarul unui teren in servitute(fond aservit) si as dori sa imi spuneti,daca proprietarul fondului dominant este obligat la plata unei despagubiri in cazul efectuarii unei lucrari de canalizare pe terenul pe care il detin(conf. art. 6210 Cod Civil)?
In plus, as dori sa imi spuneti daca ii pot solicita acestuia si plata a 50% din impozitul anual pe teren .
Proprietarul fondului aservit este obligat sa ii permita proprietarului fondului dominant accesul de trecere(servitute de trecere) .
In cazul in care proprietarul fondului dominant incepe pe terenul proprietate personala edificarea unei constructii fara a anunta in prealabil proprietarul fondului aservit despre durata lucrarii, prezenta si trecerea pe terenul de servitute a echipelor de muncitori care vor executa lucrarea, efectuarea unor lucrari pe acest teren,etc,cel din urma poate solicita sistarea lucrarilor pana la momentul punerii de acord a celor doua parti?
As dori sa imi spuneti care ar fii pasii cat se poate de corecti de urmat in ceea ce priveste stabilirea cat mai exacta a hotarului cu proprietatile invecinate.
In perioada urmatoare unul din vecinii mei va incepe edificarea unei constructii pe propietatea ce ii apartine in zona de vest a proprietatii mele. Tinand cont de acest lucru am efectuat o verificare a cotelor proprietatii mele si am constatat asa cum a rezultat si dintr-o expertiza facuta in anul,2007 de un topograf autorizat o diferenta de -18 cm pe o lungime de 18,60m in dauna proprietatii mele..Latimea terenului vecinului este in acte de 6,10m si in realitate sunt 6,50m iar a proprietatii mele de 12,40 si pe teren se regases numai12,22m.
Propietatea vecinului este mai lata cu 40cm fata de ceea ce este in realitate in actul detinut de acesta.
La o privire mai atenta a planului initial(act vanzare cumparare 1998) in paralel cu planul rezultat la expertiza din 2007 apar foarte multe diferente privitoare la o mare parte din cotele rezultate din cele doua schite.Se pare ca la momentul efectuarii impartirii terenului in urma deciziei judecatoresti din 1966 nu a fost efectuata corect granituirea.
Proprietatea am dobindit-o in anul 1998 , proprietarul initial intrand in posesia ei in 1966 in urma unei hotarari judecatoresti.
In prima faza tinand cont de viitoare constructie as dori sa imi spuneti ce pot sa fac privind strict aceasta speta(lipsa celor 18cm pe intreg hotarul cu proprietatea mai sus amintita. Trebuie facuta o noua expertiza de catre o firma autorizata si daca da cum se impart costurile ptr. efectuarea masuratorilor?