avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1962 soluții astăzi
Forum Activitate MacarieIvan

Activitate MacarieIvan

Buna seara dragii mei. Am un litigiu privind materia pensii si asigurari sociale ( recunoastere stagiu efectuat in grupa a II-a de munca), am deschis acest thread in speranta ca voi primi o serie de lamuriri de la oameni mai iscusiti decat mine privind procedura cu pensiile.
Asadar, in cadrul instantei de fond ( Tribunalul Bucuresti) am castigat, judecatorii au emis atunci o sentinta prin care mi s-a recunoscut dreptul cerut prin capatul principal de cerere.
Toate bune si frumoase, pana cand Casa de Pensii a Mun.Bucuresti a atacat respectiva sentinta la instanta ierahica superioara si in mod cu totul paradoxal, cei doi judecatori din complet au modificat in totalitate sentinta Trib.Bucuresti, deliberand o decizie definitva prin care actiunea mea a fost respinsa ca fiind neintemeiata.
Cum este posibil asa ceva ? Cum pot da doua instante de top din Romania, hotarari civile care pur si simplu se bat cap in cap ? De ce trebuie eu ca simplu cetatean sa sufar fiindca niste functionarii de la inceputul anilor 90 nu au respectat acel ordin 50, iar atat functia cat si incadrarea in grupa a doua nu a fost trecute in cartea de munca ?
Deci in momentul de fata, actiunea mea a fost respinsa pe motive de fond...ce alternative viabile ar mai exista pentru situatia mea ? Revizuire sau Contestatie in Anulare?
Inteleg din Codul de Procedura Civila ca termenul de exercitare a contestatiei in anulare este de 15 zile dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea ramane definitiva. Problema pe care am remarcat-o eu rezulta insa din faptul ca nu prea ar exista motive temeinice de a declara contestatie in anulare, din moment ce nu pot demonstra ca s-ar fi comis o eroare materiala.
Deci in esenta, ca sa va fac un scurt rezumat faptic : Eu am lucrat in cadrul unei intreprinderi comuniste timp de 7 ani ca psiholog, am adus ca proba o adeverinta emisa de fostul angajator din care rezulta ca functia mea era incadrata in Grupa a II-a, numai ca instanta ierarhic superioara a considerat ca in aceasta speta au relevanta si dispozitiile Ord.50/1990, in care intr-adevar nu se face referire si la restul de personal auxiliar-administrativ.
In cadrul raspunsului la intampinare (dosar fond), am mai propus ca inscris si un proces verbal emis tot de fostul angajator, in care se insiruiau functiile propuse spre incadrare in grupa a II. Cu toate acesteea, instanta de apel mi-a respins proba, pe motivul ca nu s-ar fi facut inregistrarea trecerii in grupa superioara si pe carnetul de munca (conf.HGR nr.559/1990).
PS: La momentul acesta, sunt perfect constient ca sansele mele de a mi se mai recunoaste vreodata stagiul efectuat in grupa a doua ( pentru care de altfel am platit asigurari sociale) sunt nule, insa doresc sa-mi epuizez toate caile procesuale conferite de lege.
In concluzie, cred ca in situatia celor ca mine, singura cale extraordinara de atac viabila ramane revizuirea Art.509 pct.6 C.proc.civ ! M-ar putea ajuta si pe mine cineva cu o serie de sfaturi juridice, eventual un model/draft din jurisprudenta ca si sursa de inspiratie pentru litigiul meu? Va implor !
Cu stima, sper ca interventia mea sa vina si in ajutorul altor cetateni care au litigii similare privind recunoasterea stagilor efectuate in grupe superioare de munca.
Cum ramane oare cu Principiul Contributivitatii ? Sa inteleg ca pentru distinsii judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, nu are nici o relevanta ca unui individ i s-au oprit obligatii de asiguare pentru grupa a II-a si cand vine vorba sa se bucure de dreptul sau, nu se alege cu cu nimic ?
Dar dreptul de concesiune este in esenta un bun ? Mi se pare o chestie destul de alambicata, avand in vedere ca de jure, majoritatea cetatenilor nu sunt proprietari asupra acestor locuri de veci ( cu exceptia cimitirelor private).
Buna seara dragii mei, fiti amabili, am nevoie si eu de o serie de clarificari:
In esenta, doresc sa donez un loc de veci, problema cu care ma confrunt e ca potentialul client s-a dus la notar iar acolo i-au spus ca trebuie sa prezint si o declaratie autentificata de la sotie, din care sa rezulte ca ea este de acord cu vanzarea ! Imi puteti da va rog mai multe detalii privind forma si natura acestei declaratii, eu sunt in relatii foarte proaste cu sotia si imi este teama ca nu-mi va semna nimic.
Locurile de veci, dobandite prin mostenire in timpul casatoriei sunt bunuri proprii sau comune ? Cu stima, Ivan