avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie loc de veci, declaratie sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie loc de veci, declaratie sot

Buna seara dragii mei, fiti amabili, am nevoie si eu de o serie de clarificari:
In esenta, doresc sa donez un loc de veci, problema cu care ma confrunt e ca potentialul client s-a dus la notar iar acolo i-au spus ca trebuie sa prezint si o declaratie autentificata de la sotie, din care sa rezulte ca ea este de acord cu vanzarea ! Imi puteti da va rog mai multe detalii privind forma si natura acestei declaratii, eu sunt in relatii foarte proaste cu sotia si imi este teama ca nu-mi va semna nimic.
Locurile de veci, dobandite prin mostenire in timpul casatoriei sunt bunuri proprii sau comune ? Cu stima, Ivan
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
MacarieIvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:42, 9 Mai 2016
Noul cod civil
CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor

SECŢIUNEA a 2-a
Regimul comunităţii legale
Art. 340

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Dar dreptul de concesiune este in esenta un bun ? Mi se pare o chestie destul de alambicata, avand in vedere ca de jure, majoritatea cetatenilor nu sunt proprietari asupra acestor locuri de veci ( cu exceptia cimitirelor private).
CONCESIÚNE, concesiuni, s. f. Convenție prin care o persoană (fizică sau juridică) dobândește dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, în schimbul unor beneficii care revin acestuia din urmă.

Dreptul de concesiune reprezinta dreptul de folosinta pe o perioada de timp,negociata intre parti
Daca locul de inhumare este folosit in temeiul unui contract de concesiune,respectivul loc nu poate face obiectul unei vanzari,unei instrainari
Fiecare administratie de cimitir prin regulamentul de ordine interioara prevede concret conditiile in care se pot prelua locurile de inhumare in cazul decesului titularilor dreptului de concesiune de catre rude,apartinatori
Unele cimitire detin regim inchis, respectiv nu se permite preluarea dreptului de folosinta a locului de veci prin incheierea de documente intre titular drept de concesiune si terti
Alte cimitire permit preluarea dreptului de folosinta prin donatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație loc de veci Margerita Margerita Buna seara, am următoarea speța: printr-un act de concesiune detin 1 loc de veci la cimitirul Chitila care vreau sa-l donez mătușei mele. Cum se ... (vezi toată discuția)
Loc de veci Rita2018 Rita2018 Buna ziua! Ma intereseaza daca exista o modalitate legala prin care pot intra in posesia unui loc de veci, donat de proprietari. Mentionez ca proprietarii nu ... (vezi toată discuția)
Loc de veci- cedare, concesiune, donatie.... alexandru andra alexandru andra Buna ziua Acum 8 ani am inmormantat tatal intr-un loc de veci al unei cunostinte care este mostenitoarea gropii respective. Acum dupa atata timp vreau sa ... (vezi toată discuția)