Am o nelamurire cu privire la impozitarea tichetelor cadou.
Speta este urmatoarea:
Compania la care lucrez a primit tichete cadou in valoare de 7000 lei (10 lei per tichet) de la o alta companie partenera, in scopul bonusarii pentru relatiile comerciale avute pe anumite proiecte..
Aceste tichete au venit cu factura cu valoare totala 0 lei (pe factura apar 700 bucati tichete cu valoare 10 lei, sumarizand 7000 lei - iar o linie mai jos apare suma -7000 lei, precizandu-se discount 100%)
Intrebarea vine in contextul ca firma la care lucrez doreste sa aloce aceste tichete catre 2-3 angajati si doresc sa stiu daca se percep taxe si care este procentajul acestora?
Mentionez ca firma care le-a acordat a platit taxele sociale asociate acestora, deci ma astept ca beneficiarul sa nu mai fie impozitat, corect?
Ca sa raspund la intrebarea dvs, reducerea programului de munca de la 5 zile/saptamana la 4 zile/saptamana este din motive economice pe perioada nedeterminata (se va semna un act aditional cu fiecare angajat), desi neoficial (s-a transmis pe cale verbala) aceasta reducere a programului de munca ar fi pentru 5 luni de zile, urmand ca apoi sa se revina la normal.
Ideea este ca firma va avea activitate 5 zile/saptamana, o parte din angajati nu vor lucra luni, iar celalta parte nu vor lucra vineri, asigurandu-se astfel continuitatea programului de 5 zile / sapt (aici rectific mesajul meu anterior in care spuneam ca firma nu va lucra vineri),
Intrebarea mea este daca aceasta reducere a programului influenteaza stagiul de cotizare sau nu? Daca nu, atunci este in regula, dar daca il influenteaza, nu inteleg de ce nu reduc doar salariile cu 20% si angajatii sa vina la serviciu 5 zile / saptamana, pentru ca reducerea costurilor este aceiasi (ca valoare/suma cuantificata) sau gresesc?
Influenteaza numarul de zile de concediu pe care angajatul le are conform codului muncii?
Am intrebare legata de o masura care se va aplica in cadrul firmei unde lucrez, si anume: incepand cu luna viitoare toti angajatii vor suferi o diminuare a programului de lucru de la 5 zile/saptamana la 4 zile/saptamana si in consecinta a salariului (inteleg ca la ITM se va bloca ziua de vineri a fiecarei saptamani).
Ma intereseaza sa stiu ce impact are aceasta masura asupra vechimii in munca/stagiului de pensionare (contributia va scadea clar)?
Nu imi este clar daca efectul este acelasi daca s-ar scade numarul de zile lucrate pe saptamana de la 5 la 4 sau , ca alternativa, daca s-ar reduce programul de la 8 ore/zi la 6 ore/zi, muncind 5 zile /saptamana (practic ai acelasi nr de ore lucrate si acelasi salariu in ambele variante) - adica, care din cele doua variante afecteaza mai putin stagiul de pensie/vechimea?