avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea timpului de munca si stagiul de cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea timpului de munca si stagiul de cotizare

Buna ziua,

Am intrebare legata de o masura care se va aplica in cadrul firmei unde lucrez, si anume: incepand cu luna viitoare toti angajatii vor suferi o diminuare a programului de lucru de la 5 zile/saptamana la 4 zile/saptamana si in consecinta a salariului (inteleg ca la ITM se va bloca ziua de vineri a fiecarei saptamani).
Ma intereseaza sa stiu ce impact are aceasta masura asupra vechimii in munca/stagiului de pensionare (contributia va scadea clar)?

Nu imi este clar daca efectul este acelasi daca s-ar scade numarul de zile lucrate pe saptamana de la 5 la 4 sau , ca alternativa, daca s-ar reduce programul de la 8 ore/zi la 6 ore/zi, muncind 5 zile /saptamana (practic ai acelasi nr de ore lucrate si acelasi salariu in ambele variante) - adica, care din cele doua variante afecteaza mai putin stagiul de pensie/vechimea?

Multumesc,
Cosmin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 23 Mai 2016
1. Reducerea programului de munca de la 5 zile/sapt la 4 zile/sapt este urmare a reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare?

2.
daca s-ar reduce programul de la 8 ore/zi la 6 ore/zi, muncind 5 zile /saptamana ...

Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

in coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii.

Astfel, 1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

Durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.
Buna ziua,

Multumesc pentru informatii!

Ca sa raspund la intrebarea dvs, reducerea programului de munca de la 5 zile/saptamana la 4 zile/saptamana este din motive economice pe perioada nedeterminata (se va semna un act aditional cu fiecare angajat), desi neoficial (s-a transmis pe cale verbala) aceasta reducere a programului de munca ar fi pentru 5 luni de zile, urmand ca apoi sa se revina la normal.

Ideea este ca firma va avea activitate 5 zile/saptamana, o parte din angajati nu vor lucra luni, iar celalta parte nu vor lucra vineri, asigurandu-se astfel continuitatea programului de 5 zile / sapt (aici rectific mesajul meu anterior in care spuneam ca firma nu va lucra vineri),

Intrebarea mea este daca aceasta reducere a programului influenteaza stagiul de cotizare sau nu? Daca nu, atunci este in regula, dar daca il influenteaza, nu inteleg de ce nu reduc doar salariile cu 20% si angajatii sa vina la serviciu 5 zile / saptamana, pentru ca reducerea costurilor este aceiasi (ca valoare/suma cuantificata) sau gresesc?

Influenteaza numarul de zile de concediu pe care angajatul le are conform codului muncii?

Multumesc!
Cosmin
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2016
cosmin1208, utilizator
Reducerea programului de la 5 zile/sapta la 4 zile/sapt, influenteaza stagiu de cotizare intrucat cea de-a cincea zi nu mai figureaza in acte.

O astfel de reducere, nu influenteaza numarul de zile de concediu pe care angajatul le are conform Codului muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca si punctaj pentru pensie Alexandru0 Alexandru0 Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza vechimea in munca si punctajul pentru pensie intr-un an in care am lucrat patru zile pe saptamana. Va ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii Nefertary Nefertary Buna ziua, As dori sa stiu daca dupa ce am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata de 8 ore si am lucrat cu acest program 8 luni, seful imi ... (vezi toată discuția)
Norma de munca 168 de ore lauricafl lauricafl Buna ziua. Am urmatoarea problema. Trebuie sa trec un angajat de la 8 ore pe zi la 4 ore timp de o luna. Angajatul este de acord, dar cu conditia sa il trec ... (vezi toată discuția)