avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii

Buna ziua,

As dori sa stiu daca dupa ce am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata de 8 ore si am lucrat cu acest program 8 luni, seful imi spune ca trebuie sa-mi reduca la 4 ore programul din cauza lipsei de clienti externi.
E legal ce face sau e doar o scuza ca sa ma faca pe mine sa renunt?
Primesc jumatate din salariu de pe data de 24.05.
Ma afecteaza la vechime si la somaj?
Va rog sa-mi spuneti urgent!
Cel mai recent răspuns: Nefertary , utilizator 00:01, 3 Iunie 2016
1. La stabilirea vechimii in munca conteaza perioad c.i.m., nu conteaza durata timpului de munca.

2. Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii.

Astfel , 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie

3. Potrivit Legii nr.76/2002, pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare pentru somaj, se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

Astfel, 1 an de zile lucrat cu timp partial 4 ore/zi = 6 luni stagiu de cotizare la somaj
Va multumesc foarte mult pentru informatiile date.
Sper sa pot conta si in viitor pe sprijinul dvs.

O seara frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu fractiune de norma marimalutan marimalutan Buna! As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna? Ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca CATALENA CATALENA Hristos a inviat ! Va deranjez cu o mica intrebare :) Daca un salariat are incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata insa cu 2 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie co pentru cim de 4 ore/zi corneliacr corneliacr Buna ziua...suntem o asociatie de proprietari si avem angajata femeie de serviciu cu 4 ore/zi, salariu brut 950 lei. Durata concediului de odihna este de 21 ... (vezi toată discuția)