avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... VECHIMEA IN MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

VECHIMEA IN MUNCA

Hristos a inviat !

Va deranjez cu o mica intrebare :)
Daca un salariat are incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata insa cu 2 ore pe zi, cu ce il afecteaza pe acesta in ceea ce priveste pensionarea?
Salariatul spune ca ar mai avea nevoie cam de un an aproximativ ca sa poata iesi le pensie.

Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:47, 25 Mai 2016
1. La stabilirea vechimii in munca conteaza perioada c.i.m., nu conteaza durata timpului de munca.

2. Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii.

Astfel , 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
In afara de ce a prezentat colegul, patronul doreste sa evite taxe-impozite. Nu este benefic ptr dvs. acest program. ( 2 ore in cm si 9 ore in realitate). Mai sunt de discutat mai multe aspecte dar ati primti raspunsul mai sus.

O zi buna.
Sa inteleg ca nu il afecteaza din punct de vedere al stagiului de cotizare, dar din punct de vedere al punctajului la pensie s-ar putea sa existe o problema.
Asa e ?

Asa este , ati inteles corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii Nefertary Nefertary Buna ziua, As dori sa stiu daca dupa ce am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata de 8 ore si am lucrat cu acest program 8 luni, seful imi ... (vezi toată discuția)
Angajare cu fractiune de norma marimalutan marimalutan Buna! As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna? Ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca - timp partial CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua Pentru participarea la un concurs pentru ocuparea unui post la o institutie publica, am pus conditia de vechime in munca de 3 ani si 6 luni. Un ... (vezi toată discuția)