avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Norma de munca 168 de ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Norma de munca 168 de ore

Buna ziua. Am urmatoarea problema. Trebuie sa trec un angajat de la 8 ore pe zi la 4 ore timp de o luna. Angajatul este de acord, dar cu conditia sa il trec pentru 2 luni cu 12 ore ca sa poata avea aceeasi vechime in munca. Este in regula sa lucreze ca si norma pe acelasi contract de munca 252 de ore de munca? Sau cum pot proceda? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:40, 19 Noiembrie 2015
1 luna de zile lucrata cu 8 ore/zi sau1 luna de zile lucrata cu 4 ore/zi = 1 luna de zile vechime in munca = 1 luna de zile stagiu de cotizare la pensie.

Prin urmare, solicitarea angajatului nu are nicio sustinere legala.
Nu e adevarat ce spuneti. Vechimea in munca se calculeaza dupa numarul de ore lucrate pe zi. Daca imi fac contract pe o ora nu inseama ca stagiul meu de cotizare este egal cu al unui angajat cu 8 ore pe zi.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
lauricafl, utilizator
Este chiar adevarat ceea ce sustin, cititi textul art.106 alin.1 C.mun.

Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

Din coroborarea dispoziţiilor art. 106 cu dispoziţiile art. 145 din Codul muncii rezultă că timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii şi nici concediul de odihnă, acestea având acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de muncă cu timp integral.

Eu cred ca faceti referire aici efectiv la valoarea pensiei. dar cand se va calcula vechimea in munca. Sa zicem eu la 65 de ani voi avea 30 de ani, 3 luni si 8 zile de munca daca as lucra cu contract de 8 ore pe zi. Daca toata aceasta perioada as lucra doar cu contract de 2 ore, inseamna ca to 30 de ani de vechime o sa am sau doar 30 / 4? Nu ma intereseaza valoarea pensiei.
Nu am facut nicio referire la valoarea pensiei , ci strict la calculul stagiului de cotizare.

... Sa zicem eu la 65 de ani voi avea 30 de ani, 3 luni si 8 zile de munca daca as lucra cu contract de 8 ore pe zi. Daca toata aceasta perioada as lucra doar cu contract de 2 ore, inseamna ca to 30 de ani de vechime o sa am sau doar 30 / 4? ..

In acest caz, veti avea tot 30 de ani vechime , chiar daca ati lucrat cu timp partial in toata perioada..
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea timpului de munca si stagiul de cotizare cosmin1208 cosmin1208 Buna ziua, Am intrebare legata de o masura care se va aplica in cadrul firmei unde lucrez, si anume: incepand cu luna viitoare toti angajatii vor suferi o ... (vezi toată discuția)
Cim cu 4 ore afecteaza vechimea in munca? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Tinand cont ca sunt incadrata cu 4 ore ma intreb daca la stagiul de cotzare ca si vechime, nu ca si contributie, ma va afecta la calculul pensiei, ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii Nefertary Nefertary Buna ziua, As dori sa stiu daca dupa ce am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata de 8 ore si am lucrat cu acest program 8 luni, seful imi ... (vezi toată discuția)