Consider ca este o practica abuziva a comerciantului de a printa contractul pe spatele facturii. In situatia in care va actioneaza in judecata, va trebui sa achitati debitul iar in ceea ce priveste cererea de obligare a dvs la plata penalitatilor, veti putea solicita respingerea acestei cereri, deoarece nu ati avut posibilitatea efectiva de a lua cunostinta de continutul contractului pe care nu l-ati semnat si nici citit, fiind printat pe verso. In aparare, veti putea invoca prevederile Legii 193/2000 republicata, privind clauzele abuzive dintre contractele incheiate intre comercianti si consumatori.
In situatia in care clientii dvs. sunt persoane fizice, puteti incerca procedura somatiei de plata prevazuta de OG 5/2001, in situatia in care aveti un contract semnat de catre client. In acelasi timp, ar trebui sa procedati la transmiterea unei notificari pentru convocarea la conciliere directa, procedura prevazuta de art. 720 indice 1 si urm. C. pr. civ. In situatia in care clientul respectiv contesta debitul pe care il are de achitat este posibil ca instanta sa respinga cererea privind somatia de plata, prin urmare urmeaza sa formulati o actiune in pretentii comerciale si veti avea nevoie sa dovediti ca ati parcurs deja procedura concilierii directe. Asadar, este indicat sa transmiteti notificarea pentru conciliere directa in acelasi timp cu cererea privind somatia de plata.
Termenul de 6 luni este reglementat de O.G. nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Dupa expirarea termenului de 6 luni de la data transmiterii somatiei privind plata obligatiei stabilite prin titlu executoriu, in situatia in care ANRP nu achita suma respectiva executorul judecatoresc poate proceda la executarea silita prin poprirea contului ANRP deschis la Trezorerie