avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract pe spatele facturii LEGAL?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract pe spatele facturii LEGAL?

Eu, s.c. am cumparat de la alta firma niste marfuri pe baza de factura. Pe spatele facturii, este un contract cu 1% penalitati ptr fiecare zi intarziere. Am semnat factura si din pacate inca nu am putut plati toata factura care a fost scadenta, iar acum vor sa ma actioneze in judecata. Trebuie sa mentionez ca eu sunt administratorul societatii mele. Pe factura mai scrie: prin prezenta facturii certificam acceptarea conditiilor de pe verso". Este legal acest contract de pe spatele facturii?
De exemplu, putea receptiona altcineva din firma marfa, care nu avea functie de conducere, care putea sa semneze doar pentru primirea marfurilor nu si pentru acceptarea conditiilor de pe verso.
Cel mai recent răspuns: crida , utilizator 12:03, 20 Aprilie 2010
Dupa parerea mea trebuie sa rezulte ca persoana juridica a acceptat conditiile contractuale, in sensul ca a avut cunostiinta de acestea.
Prin urmare, depinde de ceea ce se va dovedi in fata instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca furnizorii tai or sa gaseasca instanta care sa le dea 1%/zi penalitati de intarziere doar pt ca pe spatele facturii exista acel contract, sa ne anunti si pe noi :D

Am avut un caz in care pe fata facturii era trecut "in caz de neplata la scadenta cumparatorul datoreaza penalitati de X%/zi de intarziere" iar cumparatorul a semnat si stampilat si acea prevedere... Instanta m-a trimis la plimbare...
In opinia mea, contractul este contract si daca este imprimat pe verso facturii, conditia necesara si suficienta fiind ca partile sa recunoasca acele prevederi sub semnatura. Cu alte cuvinte, odata ce nu ati semnat si acolo, nu exista subiect de rafuiala.
Iar in cazul prezentat de Lipi, o mica remarca: stiti si Dvs. ca instanta - tot asa de bine - putea sa va dea si castig de cauza...
In principiu, conform Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumator, o astfel de practica este abuziva si, prin urmare, nu produce efecte. Ramane oricum obligatia de a achita c/v facturii, inclusiv a unor penalitati de intarziere, in cazul in care aceasta a nu a fost achitata pana la data scadentei, la care se adauga termenul de gratie de pana la 30 de zile.
Eu subscriu parerii d-lui avocat Lascoschi referitoare atat la acceptarea conditiilor contractuale prin semnarea documentului care preciza in mod clar existenta unor conditii contractuale, dar mai ales la posibilitatea probarii pretentiilor in instanta. Sunt partial de acord ca putea semna un angajat receptia marfii, care nu ar fi avut calitatea acceptarii sau negocierii unor clauze contractuale, sub rezerva posibilitatii probarii acestei afirmatii, precum si sub aceea ca plata la scadenta a facturii reprezinta o obligatie dar si o dovada de crdibilitate in relatiile comerciale, iar depasirea scadentei da nastere unui drept legitim la orice actiune legala de recuperare a sumelor datorate si a oricarui prejudiciu cauzat de neplata.

Alte discuții în legătură

Legea 469/2002 - corelare legislatie europeana cristina_t cristina_t Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: care este legea europeana care prevede obligatia incheierii contractelor comerciale ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere imprumut cristiana11 cristiana11 As dori sa stiu daca[b] e valabila [/b]clauza prin care X se obliga ca in cazul in care pana la data de 01.01.2009 nu-i va restitui lui Y suma imprumutata de ... (vezi toată discuția)
Dovada contractului comercial, conform oug 119/2007 anjinsan anjinsan Apariţia OUG 119/2007 privind combatarea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale şi menţinerea ei în vigoare ... (vezi toată discuția)