avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legea 469/2002 - corelare legislatie europeana
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legea 469/2002 - corelare legislatie europeana

Buna ziua!
va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: care este legea europeana care prevede obligatia incheierii contractelor comerciale intre parti, respectiv care prevede obligatia de a plati o factura doar daca exista contract intre parti? Va multumesc mult anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:45, 27 Noiembrie 2008
Cred ca ar fi mai indicat sa ne spuneti care este problema dvs, pentru a va putea raspunde
Nu exista nici o norma europeana care sa oblige la incheierea contractelor de comert.
Contractele se incheie prin simplul consimtamint verbal.
Incheierea in forma scrisa este necesara pentru dovedirea clauzelor.

Nici legea 469/2002 nu obliga la incheierea contractelor.
Legea doar reglementeaza continutul contractelor si stabileste obligatiile partilor. (In fapt este o lege absolut inutila)

Factura insesi reprezinta un contract. Nu este nevoie de alt contract separat decit daca vrei sa colectezi penalitati, daune, sa stabilesti conditii de executare, livrare, etc.

Daca nu este stipulat termenul de plata pe o factura, jurisprudenta comerciala a stabilit ca marfa trebuie achitata la data livrarii. Dupa trimiterea scrisorii de punere in intirziere, curg penalitati legale iar riscul pieirii marfii cade in sarcina cumparatorului.

Alberto Kurtyan
cristina_t a scris:

Buna ziua!
va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: care este legea europeana care prevede obligatia incheierii contractelor comerciale intre parti, respectiv care prevede obligatia de a plati o factura doar daca exista contract intre parti? Va multumesc mult anticipat


Executarea contractului se poate realiza prin simpla remitere a marfii si receptionarea acesteia de catre cocontractant.In acest fel contractul este deja considerat executat cu toate consecintele juridice ce rezulta din aceasta operatiune juridica.
In acest moment partea adversa are obligatia juridica de a efectua contraprestatia sa, conform intelegerii partilor ( contractul verbal).
Daca insa nu aveti clauze contractuale, penalitati de intarziere nu puteti obtine in conditiile Legii nr 469 / 2002.Instanta nu va da penalitati decat daca veti dovedi existenta acordului de vointa al partilor in acest sens.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
vreau sa fac o notificare in care sa mentionez/invoc actul normativ european precizat mai sus, pt. a determina cealata parte sa incheiem un contract mai repede. Au fost emise facturi, unele au fost platite, dar dorim un contract care sa reglementeze mai bine relatia dintre parti, etc. Multumesc
Nu puteti forta partea sa incheie un contract scris.
Se poate incheia un contract numai daca si partea adversa este de acord.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Contract pe spatele facturii legal? bbn_1982 bbn_1982 Eu, s.c. am cumparat de la alta firma niste marfuri pe baza de factura. Pe spatele facturii, este un contract cu 1% penalitati ptr fiecare zi intarziere. Am ... (vezi toată discuția)
Penalitati stipulate in contract DAIANA_ DAIANA_ Imi spune cineva ca o firma a avut probleme (cred ca in cadrul unui audit, sau control - garda financiara ), cerandu-i-se facturile de penalitati ... (vezi toată discuția)
Valabilitate contract Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am incheiat in luna iunie un contract de vanzare-cumparare in care obiectul acestuia era ca societatea respectiva sa livreze o anumita cantitate de material ... (vezi toată discuția)