avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitati intarziere imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitati intarziere imprumut

As dori sa stiu daca e valabila clauza prin care X se obliga ca in cazul in care pana la data de 01.01.2009 nu-i va restitui lui Y suma imprumutata de la acesta sa plateasca penalitati de intarziere de 0,2% pe zi.
clauza a fost inserata in cadrul unui contract de imprumut realizat sub forma unei chitante de mana semnata de X si Y.

avand in vedre ca Xnu a restituit suma pana la 01.01.2009, poate Y cere ca X sa-i restituie suma imprumutata + penalitatile de intarziere in instanta?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
cristiana11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 20:42, 25 Iunie 2009
Clauza este ilicita, prin urmare este lovita de nulitate absoluta.
Nu se poate insera o clauza penala in cadrul unui contract civil ci numai in cadrul unui contract comercial.
Eu am avut o speta in acest sens prin care am obtinut nulitatea absoluta a unui contract civil cu astfel de clauza, contract incheiat de un camatar...;)
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE
- SECŢIILE UNITE -

DECIZIA Nr. XI
din 24 octombrie 2005

Publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 123 din 09/02/2006

Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aplicarea dispoziţiilor art. 1, art. 2 şi ale art. 3 alin. 1 şi 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2000, aprobată prin Legea nr. 356/2002, cu referire la art. 969 alin. 1 din Codul civil, stabilesc:
Clauza penală prin care se stabileşte obligaţia restituirii la scadenţă a sumei împrumutate sub sancţiunea penalităţilor de întârziere, pe lângă dobânda contractuală convenită sau pe lângă dobânda legală, contravine prevederilor legii.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24 octombrie 2005.
Raspunsurile date sunt fara a exista vreun dubiu.
Nu aveti sanse cu penalitatile de intarziere.

avocat Claudiu Lascoschi
Dar in cazul contractelor de imprumut incheiate cu bancile , se prevad penalitati de intarziere, pe langa dobanzi si comisioane ! Este oare legal ? In unele cazuri penalitatile privind plata cu intarziere depasesc jumatate din valoarea ratei datorate !:((:">
il puteti actiona in instanta pe imprumutat , doar in vederea recuperarii sumei ce face obiectul spetei .
in privinta penalitatilor nu aveti nici o sansa.

Alte discuții în legătură

Rugaminte- imposibilitate plata credit malina_alina33 malina_alina33 Buna seara, Am o rugaminte adresata celor care sunt in cunostinta de cauza. Am contactat acum 5 ani un imprumut de nevoi personale, cu termen de rambursare ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani imprumutati cu chitanta de mana gaby507 gaby507 In 2008 i-am dat 4000 ron imprumut unui coleg, ca are nevoie urgent, ca face un imprumut la o banca si ca imi va da inapoi 8000 ron in termen de 2 luni. ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca ContSters257414 ContSters257414 fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de ... (vezi toată discuția)