avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Activitate split_ro

Activitate split_ro

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie.

In data de 02.05.2017 m-am imbolnavit. Mi-am sunat doctora de familie pentru o programare. Am discutat sa ma prezint in ziua urmatoare, in 03.05.2017 pentru consult, dar intre timp sa imi sun angajatorul si sa ii cer adeverinta care sa ateste cate zile de concediu medical am avut in ultimele 12 luni pana in ziua respectiva, adica in 02.05.2017.

Am facut asta, am fost a doua zi la consult, medicul de familie mi-a recomandat concediu medical pe toata saptamana, dar nu mi-a dat concediul medical pana nu ii aduc adeverinta. Ok.

Luni, 08.05.2017 am luat adeverinta de la firma, pe care scrie:

"Numarul de zile de concediu medical de care persoana asigurata a beneficiat, de la data angajarii, este de 4 zile, pana la data de 02/05/2017, aferente fiecarei afectiuni in parte, dupa cum urmeaza" (si micul tabel de jos).

M-am dus la medicul de familie cu adeverinta, care mi-a fost refuzata, pentru ca pe foaia respectiva, sus scrie:

Nr. de inregistrare 863 ... data 05.05.2017.

Lucrez la o companie multinationala. Adeverintele de genul acesta se elibereaza in 2-3 zile lucratoare.

Pana la urma, nu inteleg. daca adeverinta are valabilitate 30 de zile de la data emiterii. Eu am cerut concediu medical din data de 02.05.2017, si adeverinta atesta ca am avut X zile de concediu pana la data de 02.05.2017 DOAR CA este eliberata la 05.05.2017... ce problema este?

Ma pune doctora sa iau alta adeverinta pe care sus in dreapta sa scrie 02.05.2017... are dreptate?

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Program inegal de lucru
Multumesc frumos. :) Zi buna.
Răspuns la discuția Program inegal de lucru
Iertati-ma, va rog sa imi dati un raspuns mai detaliat, sau mai pe intelesul celor fara pregatire juridica. (Am cautat ce inseamna specialia generalibus derogant.)

Sa vedem, deci daca in contract este specificat "program de lucru inegal", asta inseamna ca angajatorul are dreptul sa ma oblige la munca si in zilele de sfarsit de saptamana (sambata, duminica)? Se subintelege si weekend prin program inegal?

Multumesc mult.
Buna ziua,

As vrea sa stiu, daca am in contractul individual de munca specificat "program inegal de lucru" acesta se refera doar la zilele lucratoare? Luni - Vineri?

Legea scrie asa:

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaos de 24 ore. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

In regulamentul intern al firmei scrie asa:

Managementul fiecărui departament stabileşte şi activităţile
care presupun program de lucru inegal în timpul săptămânii şi/
sau de lucru în schimburi, în timpul weekendului şi sărbătorilor
legale, având dreptul de a modifica norma de muncă/programul
de lucru.

Programul de lucru inegal se stabileşte numai pentru
activităţile a căror fluctuaţie în cursul unei luni nu permite
încadrarea într-un interval orar zilnic standard. Şi în cazul
stabilirii programului de lucru inegal se va respecta durata
normală a timpului de muncă, în funcţie de norma de lucru.