avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program inegal de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program inegal de lucru

Buna ziua,

As vrea sa stiu, daca am in contractul individual de munca specificat "program inegal de lucru" acesta se refera doar la zilele lucratoare? Luni - Vineri?

Legea scrie asa:

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaos de 24 ore. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

In regulamentul intern al firmei scrie asa:

Managementul fiecărui departament stabileşte şi activităţile
care presupun program de lucru inegal în timpul săptămânii şi/
sau de lucru în schimburi, în timpul weekendului şi sărbătorilor
legale, având dreptul de a modifica norma de muncă/programul
de lucru.

Programul de lucru inegal se stabileşte numai pentru
activităţile a căror fluctuaţie în cursul unei luni nu permite
încadrarea într-un interval orar zilnic standard. Şi în cazul
stabilirii programului de lucru inegal se va respecta durata
normală a timpului de muncă, în funcţie de norma de lucru.
Cel mai recent răspuns: split_ro , utilizator 16:36, 31 Mai 2016
Programul inegal de munca poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Iertati-ma, va rog sa imi dati un raspuns mai detaliat, sau mai pe intelesul celor fara pregatire juridica. (Am cautat ce inseamna specialia generalibus derogant.)

Sa vedem, deci daca in contract este specificat "program de lucru inegal", asta inseamna ca angajatorul are dreptul sa ma oblige la munca si in zilele de sfarsit de saptamana (sambata, duminica)? Se subintelege si weekend prin program inegal?

Multumesc mult.
Norma speciala deroga de la norma generala. - aceasta inseamna.

Daca in c.i.m. este mentionat program inegal de munca si repartizarea acestuia , anagajtorul nu poate dispune altfel decat in situatia in care s-a modificat aceasta clauza.

In general, programul inegal de munca se refera la durata normala a timpului de munca de maxim 40 de ore/sapt .

De exemplu, in c.i.m. este mentionat 8 ore/zi , inegal. Repartizarea facandu-se astfel : luni : 6 ore/zi, marti 10 ore/zi , miercuri 7 ore/zi , joi 9 ore/zi, vineri 8 ore/zi.

Multumesc frumos. :) Zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul inegal de lucru lauraadriana lauraadriana In cadrul unui CIM deja incheiat se poate stabili un program de lucru inegal de 10 ore zilnic timp de 4 zile pe saptamana (40 ore)? Spre ex. de luni pana ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare, in weekend SiminaDiana SiminaDiana Buna ziua, Intrebarea mea ar fi urmatoarea: In conditiile in care sunt obligata sa lucrez sambata si duminica (fara zile libere in timpul saptamanii), ... (vezi toată discuția)
Mentionare program de lucru Patience Patience Buna ziua, Daca programul de lucru este trecut in Regulamentul intern al societatii, mai este nevoie sa fie trecut si in CIM In ROI este mentionat ... (vezi toată discuția)