As vrea sa stiu, daca am in contractul individual de munca specificat "program inegal de lucru" acesta se refera doar la zilele lucratoare? Luni - Vineri?
Legea scrie asa:
Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaos de 24 ore. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
In regulamentul intern al firmei scrie asa:
Managementul fiecărui departament stabileşte şi activităţile
care presupun program de lucru inegal în timpul săptămânii şi/
sau de lucru în schimburi, în timpul weekendului şi sărbătorilor
legale, având dreptul de a modifica norma de muncă/programul
de lucru.
Programul de lucru inegal se stabileşte numai pentru
activităţile a căror fluctuaţie în cursul unei luni nu permite
încadrarea într-un interval orar zilnic standard. Şi în cazul
stabilirii programului de lucru inegal se va respecta durata
normală a timpului de muncă, în funcţie de norma de lucru.
Iertati-ma, va rog sa imi dati un raspuns mai detaliat, sau mai pe intelesul celor fara pregatire juridica. (Am cautat ce inseamna specialia generalibus derogant.)
Sa vedem, deci daca in contract este specificat "program de lucru inegal", asta inseamna ca angajatorul are dreptul sa ma oblige la munca si in zilele de sfarsit de saptamana (sambata, duminica)? Se subintelege si weekend prin program inegal?
Norma speciala deroga de la norma generala. - aceasta inseamna.
Daca in c.i.m. este mentionat program inegal de munca si repartizarea acestuia , anagajtorul nu poate dispune altfel decat in situatia in care s-a modificat aceasta clauza.
In general, programul inegal de munca se refera la durata normala a timpului de munca de maxim 40 de ore/sapt .
De exemplu, in c.i.m. este mentionat 8 ore/zi , inegal. Repartizarea facandu-se astfel : luni : 6 ore/zi, marti 10 ore/zi , miercuri 7 ore/zi , joi 9 ore/zi, vineri 8 ore/zi.