avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare, in weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare, in weekend

Buna ziua,

Intrebarea mea ar fi urmatoarea: In conditiile in care sunt obligata sa lucrez sambata si duminica (fara zile libere in timpul saptamanii), pentru a face munca altora, iar eu refuz, risc sa fiu data afara? Mentionez ca ocup functia de translator la firma la care lucrez, dar in weekend sunt chemata (impreuna cu alte colege de la TESA) sa ajutam la livrare. (Aceasta consta in ambalarea produselor (textile) care urmeaza sa fie livrate).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SiminaDiana , utilizator 16:01, 4 August 2014
Iata ce prevede Codul muncii:

Art. 111. [definiţia legală a timpului de muncă]
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Art. 116. [programul de lucru inegal]
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Depinde si de ce fel de contract de munca ati semnat cu angajatorul dvs. Daca lucrati in week-end si nu vi se da liber, ar trebui sa fiti platita pentru orele suplimentare.
Buna,

Multumesc mult pentru raspuns.
In C.I.M pe care l-am semnat se specifica foarte clar 8 h/ zi, 5 zile/ saptamana. Eu lucrez in general de la 7 la 17, deci nici acest program nu se respecta, dar aceasta nu ma deranjeaza.
Ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca in weekend prestez, dupa cum am spus, servicii care nu au nicio legatura cu atributiile mele.
Nu ma intereseaza sincer daca imi sunt sau nu platite acele ore (unele sunt, altele nu), ma intereseaza strict daca refuz sa lucrez in weekend ce masuri poate sa ia angajatorul impotriva mea.

Multumesc mult inca o data !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor la salariu pentru program inegal de lucru? leonora leonora Buna seara.Ma puteti ajuta cu un articol din Codul Muncii in care se specifica acordarea unui spor la salariu pentru programul inegal de lucru,(in caz ca ... (vezi toată discuția)
Zile libere... IORDAN ELENA IORDAN ELENA buna dimineata, va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la zile libere ( adica 2 zile consecutive) in conditiile in care lucrez 6 ore/zi de luni pana sambata o ... (vezi toată discuția)
Program de lucru inegal birta birta cum trebuie specificat programul de lucru inegal in cim daca salariatul lucreaza 12-36 ore. multumesc anticipat (vezi toată discuția)