avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Activitate OneQuestion

Activitate OneQuestion

Răspuns la discuția Cesiune si schimb
Buna ziua,

Nu s-a confruntat nimeni cu aceasta situatie sa imi poate oferi detalii?

Multumesc.
Buna seara,

Se are in vedere un schimb intre un apartament ce e un bun viitor asupra caruia exista un antecontract si un alt imobil.

Cum se pot face actele in notariat, pentru ca acest schimb sa fie posibil?

In cazul apartamentului, se face cesiune in favoarea proprietarului celuilalt imobil. Dar invers, luand in calcul ca pentru apartament exista doar un antecontract pentru un bun viitor, fara a exista act de proprietate?

De asemenea, in cazul in care se ofera apartamentul cu antecontract + diferenta pentru celalalt imobil, sub ce forma se pot face actele?

Din cate am inteles, operatiunile sunt posibile, insa nu am un raspuns clar sub ce forma se pot efectua.

Multumesc.
Răspuns la discuția Dovezi pentru daune morale!
artacomunicarii a scris:

Daunele morale pot fi obtinute prin mediere (daca ambele parti agreeaza).

In cazul in care persoana nu este dispusa sa platesca daune morale, trebuie mers in instanta (cerere de chemare in judecata) si deschis proces.

In functie de probe, aparari si opinia judecatorului, acestea pot fi obtinute sau nu, de la caz la caz.

Tocmai aici apare intrebarea mea.

Care sunt probele ce trebuiesc aduse la dosar in cazul injuriilor verbale, injuraturi, amenintari, calomnie, etc?
Buna ziua,

Dupa cum am precizat si intr-o alta postare, in urma unui incident care a avut loc acum un an, a reiesit un certificat medico-legal de 1-2 zile. A trecut un an de la incident. Vinovatul continua sa fie agresiv, sa aduca injurii, injuraturi si comportament tipic celor enumerate.

Pentru daune morale, cum se procedeaza?

Unde trebuie mers pentru a cere daune morale?

Cum si prin ce acte se pot argumenta si dovedi daunele morale cerute pentru o persoana care jigneste, ameninta injura si se comporta in acest mod?

Multumesc.
Răspuns la discuția Daune morale
patrascu razvan a scris:

Cititi ce se retine in jurispudenta in ceea ce priveste cuantificarea prejudiciului moral ca sa intelegeti:
Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare. Daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării de către instanța de judecată a criteriilor referitoare la consecințele negative suferite de cei în cauză în plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate și în măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea percepției consecințelor vătămării, măsura în care le-a fost afectată situația familială, profesională și socială. Toate aceste criterii de cuantificare a prejudiciului moral sunt subordonate conotației aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real și efectiv produs victimei.
(I.C.C.J., sectia I civila decizia nr. 297 din 21 ianuarie 2009)

Cunoasteti situatii in care, in urma unui incident similar, instanta a acceptat sa impuna vinovatului daunele morale? Nu e prea simplu si neinsemnat cazul?
patrascu razvan a scris:

Cititi ce se retine in jurispudenta in ceea ce priveste cuantificarea prejudiciului moral ca sa intelegeti:
Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare. Daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării de către instanța de judecată a criteriilor referitoare la consecințele negative suferite de cei în cauză în plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate și în măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea percepției consecințelor vătămării, măsura în care le-a fost afectată situația familială, profesională și socială. Toate aceste criterii de cuantificare a prejudiciului moral sunt subordonate conotației aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real și efectiv produs victimei.
(I.C.C.J., sectia I civila decizia nr. 297 din 21 ianuarie 2009)

Am inteles.

Multumesc.
patrascu razvan a scris:

Trebuie sa se constituie parte civila in procesul penal si poate solicita daune materiale si morale.Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti

Bun, asta am inteles. Dar, in legatura cu celelalte intrebari? Imi puteti oferi un raspuns?
Multumesc pentru raspuns.

Bun, poate solicita, dar cat ar putea solicita in cazul de fata? Si cum argumenteaza suma?

Dosarul e inca la politie, dupa un an de la incident. Se mai pot cere daune?

Multumesc.
patrascu razvan a scris:

Aveti si martori care sa confirme situatia de fapt?

Da, bineinteles. Exista martori si declaratiile asupra intregii intamplari se regasesc la dosar.
Discuție Daune morale
Buna ziua,

In urma unei altercatii si in urma unei loviri usoare, a rezultat un certificat medico-legal cu 1-2 zile de spitalizare. La acestea, exista amenintari din partea vinovatului si continuarea injuriilor verbale. Toate acestea se regasesc in plangere iar ancheta este in curs.

Intrebare: victima poate cere daune morale in cazul de mai sus sau cazul e intr-atat de neinsemnat incat nu se pot cere daune?

Daca da, cat poate cere? Daca cere, pe ce baza le primeste?

Multumesc.