avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Activitate Stepa

Activitate Stepa

Recunosc ca mi s au ridicat toate aceste intrebari dupa ce anul trecut in urma decesului unei prietene de cancer, si in urma unui sigur an de munca fiul ei minor a fost incadrat la pensia de urmadi cu o decizie de 50% pensie invaliditate gr I cu suma de 520lei.
Asa am inceput sa mi pun intrebari legat de decizia pt copii mei cu 100%. Ma asteptam ca acest procent sa faca diferenta. Deci, tot nu am inteles la ce se aplica acest 100%.
Cu speranta ca nu sunt prea insistenta, dar de ceva timp sper ca cineva in masura sa-mi poata comunica.
Casa de pensii care ne directioneaza pensia se afla la 600 km distanta si la prima mea abordare scrisa mi s a comunicat ca pentru ori care alte nelamuriri ma roaga sa stabilesc o programare la sediul dansilor.
De aceia imi este de mare folos informarea dvs sau a altor persoane competente in domeniu pentru a stii daca intrebarile mele sunt justificate.
Cu multumiri!
Iar suma de 693 este suma la care s a ajuns dupa cei zece ani de la decizie.
Va multumesc pt rabdarea de a mi raspunde!
Fiti amabil, nu am inteles raspunsul. Deci este in regula? Chiar si pt punctul b din lege? Am inteles ca la pt b) nu se tine cont de perioada de cotizatie.
Aceasta decizie a fost data in urma cu zece ani. Aceasta a fost atunci suma scrisa pe decizie pentru cei trei copii care la acea data aveau 3, 5 si 7 ani.Fiind vorba de trei copii se incadrau la procentul de 100%. In 2017 pensia a fost de 693 lei. Deci sa inteleg ca mi s a facut o nedreptate? In situatia aceasta mai pot face ceva dupa zece ani?
Va multumesc mult pentru ca v-ati luat din timp sa-mi raspundeti...
Specific ca decizia este data in baza art.71 alin.2, lit. c din legea 19/2000 . Asa scrie pe decizie...dar art 71 este impartit in a) si b) iar pe decizie nu specifica. Insa suma de 270 pt trei copii ma lamureste. Vreau sa stiu, este greseala?
Deci, daca a fost incadrat la aceasta lege nu se putea incadra decat la b. Asa consider si eu. In cazul acesta nu ai cum sa dai decizia tinand cont de anii cotizati. Fiind vorba de o casa de pensii privata care am inteles ca trebuie sa se supuna legii statului cred ca decizia nu a fost corecta.
As dori ca cineva in domeniu sa mi certifice ca leucemia se incadreaza la punctul b.
Sotul meu a murit la varsta de 29 ani rapus de o leucemie galopanta ne apucand sa beneficieze de vre-o pensionare pe caz de bolala. Decesul a survenit la cinci zile de la aflarea diagnosticului.
Am ramas eu cu trei copii minori. Decizia este mai veche si este in baza art.71 alin.2, lit. c din legea 19/2000 pentru o vechime totala de 11 ani formata din 9 ani lucrati efectiv, la care s-a adaugat o perioada asimilata de 4 ani si anume studiile superioare la zi.
Pensia este calculata pt un procent de 100% din grila de salarizare.
In lege spune asa:
Art. 71. - (1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie.
Ma intreb sotul meu in care caz s-ar fi incadrat? a) sau b) ?
Leucemia intra sau nu la boala incurabila comform legii b)..... "sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie."?
In cazul meu, procentul de 100% la ce s-ar fi aplicat?
Sotul meu a murit in urma cu zece ani la varsta de 29 ani rapus de o leucemie galopanta ne apucand sa beneficieze de vre-o pensionare pe caz de bolala. Decesul a survenit la cinci zile de la aflarea diagnosticului.
Am ramas eu cu trei copii minori la acea data in varsta de 3, 5, 7ani ...in prezent 13, 15, 17 ani. A fost angajat la o firma cu casa de pensii privata care am inteles se supune legilor statului. La acea data s-a emis o decizie de pensie comform art.71, alin.2, lit. c din legea 19/2000 pentru o vechime totala de 11 ani formata din 9 ani lucrati efectiv, la care s-a adaugat o perioada asimilata de 4 ani si anume studiile superioare la zi.
Pensia este calculata pt un procent de 100% din grila de salarizare. Suma primita la acea data pt cei trei copii a fost in total de 297lei (in total)
In lege spune asa:
Art. 71. - (1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie.
Ma intreb sotul meu in care caz s-ar fi incadrat? a) sau b) ?
Leucemia intra sau nu la boala incurabila comform legii b)..... "sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie."?
In cazul meu, procentul de 100% la ce s-ar fi aplicat?
Buna ziua, am in folosinta o masina obtinuta cu contract de comodat pt care am depus actele de cumparare. Firma de intermediere auto la care am apelat pt intocmirea actelor m-a anuntat ca "pe acest mijloc de transport figurati cu sechestru executoriu emis de..." doua persoane fizice. Observatie facuta referitor la proprietar...
Proprietarul nu m-a informat de aceasta situatie. ...la ce sa ma astept? La ce riscuri ma expun folosind masina?