Buna ziua,
Și eu vă rog să mă ajutați cu interpretarea acestei legi - Legea nr. 154/2021, precum și Legea nr. 130/2020.
Pe scurt: o persoană, nascută în Bulgaria - Kaliakra, strămutată în România în contextul politic din perioada 1940-1945 (la varsta de 12 ani), a beneficiat de indemnizaţie lunară acordată în baza Legii nr. 189/2000, până în anul 2015, când a decedat.
Copii personelor aflate in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) din Ordonanța nr. 105/1999 (act normativ modificat de Legea in discutie), pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 154/2021, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
Conform articolului 3^1 alin. (1) - persoana să fi decedat în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate;
- alin. (2) copilul trebuie să fi fost minor sau să se fi născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), iar părintele să nu fi beneficiat de indemnizația lunară (acest lucru reiese din expresia "de care ar fi beneficiat părintele lor decedat";
- alin. (3) copilul trebuie să se fi născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) iar părintele să nu fi beneficiat de indemnizația lunară (acest lucru reiese din expresia "de care ar fi beneficiat părintele lor decedat";
Bulversarea mea intervine odată cu lecturarea alin. (6), "De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe". În aceasta situație, realizez că interpretarea alin. 2 și 3 nu este corectă. Prin urmare, expresia "de care ar fi beneficiat" părintele lor decedat, nu poate fi interpretată: ar fi beneficiat dacă trăia, dar pentru că la momentul intrării în vigoare a Legii, respectiv Ordonanței părintele a decedat, vor beneficia copii lor. Interpretarea corectă fiind: copilul beneficiază de indemnizația lunară în cuantum de : alin. (2) în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele lor decedat; alin. (3) în cuantum de 50% din indemnizația de care a fi beneficiat părintele său decedat. Întrucât alin. (6) specifică clar, că "de prevederile alin. (2) și (5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe".
Aceleași aspecte sunt tratate și în Legea 130/2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 (modificat și completat de Legea nr. 189/2000, în baza căreia bunica mea a beneficiat până la deces de indemnizație), însă în alt cuantum. De asemenea, în Legea 130/2020 lucrurile sunt mult mai clare : copilul (....) are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele său", însă nu știu dacă mai este în vigoare.
Prin urmare, putem concluziona urătoarele: copii persoanei decedată în anul 2015, strămutată din Bulgaria - Kaliakra, care a beneficiat de indemnizaţie lunară acordată în baza Legii nr. 189/2000, vor beneficia la rândul lor de indemnizație lunară în cuantumul specificat în lege nr. 154/2021.
Aștept răspunsul dumneavoastră cu privire la interpretarea dată de mine acestor legi.
Vă multumesc anticipat!
Va multumesc. M-am speriat pentru ca am auzit ca trebuie sa lucrezi cel putin 6 luni la acelasi loc de munca, am citit Legea 76/2002 si normele ei de aplicare, dar nu reiese acest lucru. Atunci m-am gandit ca poate scapandu-mi mie ceva in acest sens, ma puteti ajuta dumneavoastra. Va multumesc frumos domnule Tudor.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: in data de 01.09.2010 imi inceteaza contractul individual de munca, din initiativa angajatorului, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective. Desi indeplinesc conditiile din Legea 76/2002 pentru a beneficia de somaj, avand o noua oferta de angajare, am sa optez pentru a ma angaja (fara a depune dosarul pentru somaj). In cazul in care la noua firma am sa lucrez doar 2,3 sau 4 luni, iar contractul individual de munca imi va inceta tot din initiativa angajatorului pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, am sa pot depune dosarul pentru a beneficia de somaj? Va multumesc.
Are cineva rezultatele de anul trecut? Cele dinainte de contestatie? Daca da, va rog sa mi le trimiteti si mie la adresa reli.dinu@yahoo.com
Va multumesc.
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine. Am urmatoarea situatie: un salariat isi ia concediu fara plata timp de 2 luni (in lunile iule - august), in continuare intentionand sa-si ia concediu de odihna. Intrebarea mea este: cum i se va stabili indemnizatia de concediu avand in vedere ca 2 luni inaintea concediului de odihna, salariatul o sa stea in concediu fara plata. Citind mai sus despre media celor 3 luni............., sa inteleg ca pentru stabilirea indemnizatie de concediu, avand in vedere ca dintre cele 3 luni salariatul nu lucreaza decat 1 luna, media i se va face luand in calcul doar 1 luna? Sau avad in vedere faptul ca prin concediu fara plata contractul individual de munca se suspenda, la calcularea indemnizatiei de concediu de odihna, perioada de 3 luni se stabileste inaintea celor 2 luni de concediu fara plata? Adica se vor lua in calcul lunile: 3 luni= aprilie, mai, iunie.