avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate ILER

Activitate ILER

Buna ziua,
Și eu vă rog să mă ajutați cu interpretarea acestei legi - Legea nr. 154/2021, precum și Legea nr. 130/2020.
Pe scurt: o persoană, nascută în Bulgaria - Kaliakra, strămutată în România în contextul politic din perioada 1940-1945 (la varsta de 12 ani), a beneficiat de indemnizaţie lunară acordată în baza Legii nr. 189/2000, până în anul 2015, când a decedat.
Copii personelor aflate in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) din Ordonanța nr. 105/1999 (act normativ modificat de Legea in discutie), pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 154/2021, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
Conform articolului 3^1 alin. (1) - persoana să fi decedat în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate;
- alin. (2) copilul trebuie să fi fost minor sau să se fi născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), iar părintele să nu fi beneficiat de indemnizația lunară (acest lucru reiese din expresia "de care ar fi beneficiat părintele lor decedat";
- alin. (3) copilul trebuie să se fi născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) iar părintele să nu fi beneficiat de indemnizația lunară (acest lucru reiese din expresia "de care ar fi beneficiat părintele lor decedat";
Bulversarea mea intervine odată cu lecturarea alin. (6), "De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe". În aceasta situație, realizez că interpretarea alin. 2 și 3 nu este corectă. Prin urmare, expresia "de care ar fi beneficiat" părintele lor decedat, nu poate fi interpretată: ar fi beneficiat dacă trăia, dar pentru că la momentul intrării în vigoare a Legii, respectiv Ordonanței părintele a decedat, vor beneficia copii lor. Interpretarea corectă fiind: copilul beneficiază de indemnizația lunară în cuantum de : alin. (2) în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele lor decedat; alin. (3) în cuantum de 50% din indemnizația de care a fi beneficiat părintele său decedat. Întrucât alin. (6) specifică clar, că "de prevederile alin. (2) și (5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe".
Aceleași aspecte sunt tratate și în Legea 130/2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 (modificat și completat de Legea nr. 189/2000, în baza căreia bunica mea a beneficiat până la deces de indemnizație), însă în alt cuantum. De asemenea, în Legea 130/2020 lucrurile sunt mult mai clare : copilul (....) are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele său", însă nu știu dacă mai este în vigoare.
Prin urmare, putem concluziona urătoarele: copii persoanei decedată în anul 2015, strămutată din Bulgaria - Kaliakra, care a beneficiat de indemnizaţie lunară acordată în baza Legii nr. 189/2000, vor beneficia la rândul lor de indemnizație lunară în cuantumul specificat în lege nr. 154/2021.
Aștept răspunsul dumneavoastră cu privire la interpretarea dată de mine acestor legi.
Vă multumesc anticipat!
Răspuns la discuția dreptul la somaj
Va multumesc. M-am speriat pentru ca am auzit ca trebuie sa lucrezi cel putin 6 luni la acelasi loc de munca, am citit Legea 76/2002 si normele ei de aplicare, dar nu reiese acest lucru. Atunci m-am gandit ca poate scapandu-mi mie ceva in acest sens, ma puteti ajuta dumneavoastra. Va multumesc frumos domnule Tudor.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: in data de 01.09.2010 imi inceteaza contractul individual de munca, din initiativa angajatorului, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective. Desi indeplinesc conditiile din Legea 76/2002 pentru a beneficia de somaj, avand o noua oferta de angajare, am sa optez pentru a ma angaja (fara a depune dosarul pentru somaj). In cazul in care la noua firma am sa lucrez doar 2,3 sau 4 luni, iar contractul individual de munca imi va inceta tot din initiativa angajatorului pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, am sa pot depune dosarul pentru a beneficia de somaj? Va multumesc.
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
Pentru Bucuresti stie cineva cand se afiseaza rezultatele?
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
Are cineva rezultatele de anul trecut? Cele dinainte de contestatie? Daca da, va rog sa mi le trimiteti si mie la adresa reli.dinu@yahoo.com
Va multumesc.
Va multumesc frumos.
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine. Am urmatoarea situatie: un salariat isi ia concediu fara plata timp de 2 luni (in lunile iule - august), in continuare intentionand sa-si ia concediu de odihna. Intrebarea mea este: cum i se va stabili indemnizatia de concediu avand in vedere ca 2 luni inaintea concediului de odihna, salariatul o sa stea in concediu fara plata. Citind mai sus despre media celor 3 luni............., sa inteleg ca pentru stabilirea indemnizatie de concediu, avand in vedere ca dintre cele 3 luni salariatul nu lucreaza decat 1 luna, media i se va face luand in calcul doar 1 luna? Sau avad in vedere faptul ca prin concediu fara plata contractul individual de munca se suspenda, la calcularea indemnizatiei de concediu de odihna, perioada de 3 luni se stabileste inaintea celor 2 luni de concediu fara plata? Adica se vor lua in calcul lunile: 3 luni= aprilie, mai, iunie.