Buna ziua. Am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu pagube materiale in luna februarie a anului 2022, eu fiind persoana vinovata. Recent am primit o citatie de la judecatoria Bucuresti, fiind parte parata de catre o societate de inchirieri auto de la care soferul despagubit a primit un autoturism de inlocuire pe perioada reparatiilor. Rca-ul meu a fost incheiat la City Insurance iar ei nu au platit firmei de inchirieri.
Acum ei se intorc abuziv impotriva mea, folosindu-se in mod eronat de un articol de lege, respectiv "art 1357 alin (1) cod civil, cel care cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. In speta de fata, conditiile raspunderii civile delictuale sunt indeplinite, atat timp cat nimeni nu a contestat sau a formulat obiectiuni cu privire la producerea incidentului sau faptul ca intervenientul fortat nu ar fi detinut o polita rca valabila".
Ce articole de lege pot invoca in apararea mea, sau daca aveti sa-mi dati alte sfaturi utile pentru a le folosi in apararea mea, v-as fi recunoscator. Va multumesc!
Exact asa este, pe mai mult de jumatate de strada nu este prezent niciun semn, iar spre finalul ei exista semnul, iar in urmatorii 10-15m strada se termina intr-o parcare . Voi incerca sa depun apel impotriva primei sentinte date
Buna tuturor!
Am facut o contestatie unei amenzi aplicate de politia locala si am pierdut procesul. Doresc sa depun apel deoarece amenda este un abuz si sunt mirat de raspunsul instantei. Pe scurt lucrurile stau in felul urmator: Am fost amendat pentru ca am intrat cu masina pe o strada unde exista semnul de acces interzis. Semnul nu era montat la inceputul strazii, dupa cum legea prevede, ci undeva spre capatul ei. Semnul nu era vizibil de la intrarea pe acel drum. Odata ajuns in dreptul lui, intoarcerea era imposibila, latimea drumului ingusta, fiind obligat sa iti continui drumul pana la iesirea de pe acel sector, care este si singura cale de acces spre zona aceea. Pe sens invers nu exista indicator cu sens unic. Semnul de restrictie este montat dupa niste copaci, fiind vizibil doar de la cativa metri. As avea sanse de castig in urma apelului? Am depus si planse foto detaliate, insa cu toate astea instanta nu mi-a dat castig de cauza
Eu nu inteleg cum au dedus ca eu am fost la volan? Atata timp cat nu le-am prezentat niciun document, plecand imediat. Mai era si intuneric pe acea strada. Ca au vazut ca sunt fiul lui x care are masina pe numele lui, nu mi se pare o metoda corecta. Putea sa fie oricine la volan
Am primit amenda de la Politia Locala, la domiciliu. Pe scurt am fost oprit de un echipaj al acesteia, dupa o discutie de maxim un minut cu agentul local am plecat mai departe, fara sa ii dau actele, stiind ca neaoprirea si nerespectarea indicatiilor politiei locale nu se pedepsesc cu suspendarea permisului, ca in cazul unui echipaj de la Politia Romana. Problema e un felul urmator: masina este pe tatal meu, eu nu le-am dat niciun act, spus nume etc De unde pana unde imi dau ei amenda (la legea 61 pentru refuzi legitimare) mie, in lipsa unei dovezi clare ca eu am fost la volan? Pot formula contestatie?
Daca nu am avut acces la internet in acea zona? Motive pot fi multe. Adica dau masina cuiva si el o conduce in dreptul unei camere iar apoi eu primesc amenda? Nu cred ca e corect si legal asta. La fel cum se intampla si atunci cand primesti amenda de la locala in parbriz, sau te ia vreun radar si politia nu mai apuca sa te opreasca, trebuie sa declari cine a fost soferul, nicidecum amenda nu se da proprietarului atata timp cat nu se poate proba ca tot el s-a aflat la volan in acel moment
latka a scris:
Rovinieta n-are treaba cu șoferul și se poate plati și online.
@ latka Daca o lege spune ceva, ce sa amestec eu? Nu mi se pare corect si nici legal nu cred ca este sa se dea amenda proprietarului, fara a se stii cine a condus autoturismul, iar amenda sa imi vina dupa aproape 6 luni cand nu mai pot stii cui i-am incredintat masina. Pe langa asta, mi se pare exagerat sa dai sanctiunea cand masina peste o ora a avut rovinieta, in zona unde locuiesc eu nu aveam nicio statie peca ca sa o pot face
Buna ziua tuturor!
Am primit in cutia postala plicul cu procesul verbal intocmit in lipsa unei roviniete, trecand pe langa o camera fixa. Fapta s-a intamplat pe 23 decembrie 2018, eu am primit amenda in 5 mai 2019. De precizat ca amenda s-a dat la 14:25 iar eu la aprox 15:30 aveam rovinieta (plecand de acasa nu aveam unde sa o fac, decat la primul peco de pe traseu) Datele sunt ok, termenele se respecta, nu ma pot lega de ele in contestatie. (amenda pe 23 12, procesul intocmit pe 26 03 si comunicat in 5 05, se incadreaza in cele 4 luni respectiv 2 pana la comunicare)
Semnatura olografa este defapt copy paste din calculator, nu e cu pixul in original, la fel si stampila. Dar pana sa dovedesti asta..
Inca ceva, eu stiu ca nu se poate da amenda daca nu se stie si cine a condus exact autoturismul, intai politia te pune sa dai date referitoare la sofer, aici sta altfel treaba? la art. 7 spune ca " responsabilitatea achitarii corespunzatoare a tarifului de utilizare si a tarifului de concesiune revine in exclusivitate utilizatorilor romani, iar in cazul utilizatorilor straini, acesta revine in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului"
Pe ce baza dau ei sanctiune direct proprietarului din carte, cand masina poate fi condusa de oricine?
Art. 181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002:
(1) În situaţia în care fapta a fost constatată cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, poliţistul rutier încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1D, după prelucrarea înregistrărilor şi stabilirea identităţii conducătorului de vehicul.
De aici reiese ca doar politistul rutier poate da astfel de sanctiuni si numai dupa ce se stabileste identitatea conducatorului.
Am vreo sansa de castig? Suma de plata nu e mare, dar la calitatea drumurilor noastre, nu le-as plati niciun leu
Iti pot da exemple cate doresti. Inclusiv eu am fost victima unui abuz al unui agent de politie. Daca nu aveam un pasager care a fost martor la proces, ramaneam cu permisul suspendat. Iar politistul avand legea de partea sa a invocat acele “chichite” care erau deloc neintemeiate, de care atat amintesti.
Drept dovada lucrurile nu au stat deloc asa, castigand procesul!
Aici lucrurile sunt foarte clare. Adica eu daca am uitat sa fac itp-ul sunt sanctionat pe loc, politistul ca a uitat sa mentioneze exact locul savarsirii faptei pentru a-i conferii caracterul contraventional si localizand-o (legea prevede clar-drum public) crezi ca nu va avea nicio consecinta juridica? Te inseli! Pe raza localitatii mentionate puteam sa fiu oriunde, intr-o parcare privata, drum agricol, de camp etc
Sanctiunea s-a dat pe fapta, doar ca pentru ca ea sa isi aiba efectul mai trebuiau intrunite cateva conditii esentiale care au fost omise!
Sa te vad eu ce taxi iei de la 30km de oras la ora 1 dimineata si la -2 grade! Hai sa nu mai vorbim in necunostinta de cauza. Politistul putea da dovada de putina intelegere, avand in vedere gravitatea redusa si pericolul social mic, cat si ora tarzie la care ma aflam in drumul deloc circulat spre casa. Dar mereu se aplica sanctiuni doar in litera legii, nu si in spiritul ei.
Legat de itp, intrebam pentru ca una e sa duc masina pana in celalalt capat de oras, sa fac programare peste x zile la o ora care nu imi convine si sa platesc dublu fata de o statie din apropierea mea
Astea fiind spuse cred ca discutia nu isi mai are rostul. Este dreptul meu legal si pe deasupra am si legea de partea mea, nu am nimic de pierdut decat 20lei si un drum pana la judecatorie
@adydeac: Legea e lege, de chichite se leaga si politistii mereu, daca e in favoarea mea de ce sa nu profit?! Daca aplicam legea in litera ei mereu, asa pot sa o fac si eu daca am ocazia! Sa invete minte alta data sa scrie corect un proces verbal. Nu mi se pare corect sa raman fara masina, talon si placute la 1 dimineata in mijlocul campului fara drept de circulatie nici macar o ora.