Bună ziua, așa este există o procedură specială de evacuare ”Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept” art. 1.034 Cod procedură Civilă și următoarele. De asemenea puteți apela la SAJ - Serviciul de asistență judiciară din cadrul Baroului teritorial, București sau alte județe, în cazul în care părinții dumneavoastră nu au resursele necesare să apeleze la un cabinet de avocatură. Solicitarea se face în baza art. 90 Cod Procedură Civilă și în condițiile OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Este o procedură mult mai simplă și perfect legală iar evacuarea se face pe baza hotărârii instanței de către un Executor Judecătoresc cu sprijinul jandarmeriei.
Mă scuzați dar, în opinia mea, abordarea dumneavoastră nu este cea corectă în sensul că, așa cum expune doamna situația, nu avem de a face cu un cumpărător ci cu un promitent cumpărător, d.p.d.v. legal.
Pe de altă parte nu cunoaștem dacă prețul a fost sau nu plătit integral (nu mă refer la cuantumul negociat, dacă este corect sau nu, ci la suma achitată efectiv) pentru că de obicei, când avem de-a face cu o promisiune de vânzare, promitentul cumpărător achită doar un avans.
Este limpede în opinia mea faptul că dacă promitentul cumpărător ar fi achitat în integralitate suma de bani negociată ar fi avut suficiente motive (de timp nu mai vorbim) să solicite pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de act de vânzare cumpărare, indiferent de natura relațiilor dintre soți, promitenții vânzători.
Faptul că domnul X, cum îl numește doamna care ne-a solicitat opinia, nu a făcut aceste demersuri în tot acest timp (să nu uităm că tatăl doamnei a decedat în decembrie 2019 iar presupusa vânzare a avut loc în anul 2005 /aprox) mă face să cred că nu și-a onorat în totalitate obligațiile asumate prin antecontract (promisiune).
Evident este doar o supoziție, însă după părerea mea din anul 2005 și până în anul 2019 actualul locatar ar fi avut suficient timp și mijloace legale prin care să își întabuleze imobilul pe numele său, devenind astfel proprietar cu drepturi depline și să își înscrie numele pe rol la organele de impozitare locale. Faptul că nu a făcut-o până în prezent mă face să cred că nu și-a onorat în integralitate obligațiile asumate și de aceea a ales să evite o confruntare în instanță cu promitenții vânzători mergând poate pe ideea că va putea invoca la un moment dat o formă de uzucapiune.
Cu stimă,
Corin Sachelaride
Stimată doamnă, promisiunea de vânzare (dacă despre acest act vorbim) este legală. Este vorba de o promisiune nu despre o înstrăinare.
Înstrăinarea urma să aibă loc după ce expira acel termen de 10 ani la care faceți referire.
Pe de altă parte nu știți cu siguranță dacă suma la care vă referiți a fost efectiv (realmente) plătită. Sunt de acord cu unul dintre participanții la această discuție care vă sugerează să inițiați o discuție cu ”domnul X” cum îl numiți dumneavoastră.
Pe de altă parte este foarte important să aflați:
1- cine figurează în acest moment ca și proprietar în cartea funciară a imobilului?
2-dacă promisiunea de vânzare este notată în cartea funciară?
În opinia mea există șanse fie să recuperați imobilul - însă nu neapărat achitând doar suma de 15.000 euro despre care dumneavoastră bănuiți doar că s-a plătit, gândiți-vă că actualul locatar (intenționat nu folosesc termenul de proprietar pentru că nu știu dacă domnul X are această calitate la acest moment) a conservat și pare-se chiar a adus îmbunătățiri imobilului deci este dreptul său legal să solicite rambursarea acestor cheltuieli - fie să ajungeți la o înțelegere cu actualul Locatar prin încheierea unei tranzacții (reciproc avantajoase) în temeiul prevederilor art. 2,267 Cod Civil.
Într-adevăr, așa cum afirma un alt participant la discuție, un litigiu ar fi de durată și costisitor dar nu neapărat lipsit de sorți de izbândă, însă pînă nu intrați în posesia unor date mai concrete sprijinite pe documente cred că această discuție va stagna.
Cu stimă,
Corin Sachelaride
Stimată doamnă să începem cu începutul:
- din căte înțeleg eu în anul 1994 părinții dumneavoastră (căsătoriți probabil la acea dată) au solicitat și au primit de la stat/primărie o locuință socială în baza prevederilor Legii 122/1995 susțineți dumneavoastră.
Aici apare o primă problemă și anume faptul că Legea 122/15-12- 1995 este o lege care se referă la aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/1995 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
Există o Lege nr. 44 din 1 iulie 1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război care stabilea printre altele că se acordă ”prioritate la repartizarea şi închirierea locuinţelor din fondul locativ de stat”, mai există Legea nr. 114 din 11 octombrie 1996 privind locuințele care face referire și la locuințele sociale respectiv locuința socială este ”locuința care se atribuie cu chirie subvenționată unor persoane sau familii, a căror situație economică nu le permite accesul la o locuința în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.” și mai există, și cred că la această lege vă referiți dumneavoastră, LEGEA 112 din 25 noiembrie 1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului, lege în baza căreia cei ce locuiau în calitate de chiriași în locuințe naționalizate puteau (în anumite situații) să cumpere aceste locuințe (la prețuri derizorii în opinia mea) cu interdicție de înstrăinare timp de 10 ani.
Mergând pe acest fir logic înclin să cred că părinții dumneavoastră au cumpărat imobilul la care vă referiți în baza acestei legi, nr. 112/1995.
Acum, tot din spusele dumneavoastră rezultă că acest imobil a fost întabulat (are întocmit cadastru și există o carte funciară) și totodată s-a deschis un rol la direcția de impozite și taxe locale pe numele ambilor soți (părinții dumneavoastră.
Din acest punct lucrurile se complică un pic și anume:
1, în anul 2005 părinții dumneavoastră se despart, divorțează și are loc un partaj?
2, tatăl dumneavoastră (poate probabil împreună cu mama dumneavoastră?) semnează o PROMISIUNE DE VÂNZARE în formă autentică, deci NU ÎNSTRĂINEAZĂ IMOBILUL, promit doar că o vor face;
3. domnul x, cum îl numiți dumneavoastră, aduce intră în posesia de fapt a imobilului și îi aduce îmbunătățiri continuând să achite impozitul pe numele tatălui și a mamei dumneavoastră? Există rol deschis pe numele amândoura?
4, daca cunosșteți faptul că există o carte funciară, ați solicitat un extras de informare actualizat? Se poate obține online pentru suma de 20 de lei din câte cunosc eu.
Răspunsurile la întrebările de mai sus sunt importante în opinia mea pentru a vă putea oferi un răspuns cu adevărat folositor. altfel avem o ”multitudine de scenarii.
Cu speranța că această scurtă opinie vă va fi de folos, cu deosebită considerație,
Corin Sachelaride