avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Activitate Geea16

Activitate Geea16

Bună dimineata,

Va rog sa imi spuneti daca la calculul indemnizației de creștere copil intra și ajutorul de nastere primit în perioada celor de 12 luni aferente nașterii, inclusiv luna de nastere. Întreb pentru ca în adeverința primita de la angajator nu este trecuta și aceasta suma!

mulțumesc
Răspuns la discuția pensie comunitara
Buna seara,

Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog?

Multumesc,
Buna seara,

Avem urmatoarea situatie:

1. cetatean roman,care are pensie anticipata in Romania din 2013 la 57 ani (obtinuta din contributii platite in Romania de 27.5 ani plus inca 3.5 ani de contributii platite in Italia, in total 31 ani de contributii din 2 state)

2.are platiti 7 ani de contributii in Italia

3. varsta actuala 60 ani

Intrebarile sunt urmatoarele:

1. In ce conditii poate beneficia de pensia din Italia, perioada de contributii platite de 7 ani?

2. Faptul ca la stabilirea pensiei anticipate din Romania au fost luati in calcul 3.5 ani din cei 7 anii de contributie platiti in Italia, ii va fi afectata valoarea pensiei din Italia?

Multumesc,

M-am lamurit! multumesc pentru raspuns!
Multumesc pentru raspuns! Inteleg ca toate veniturile impozabile, pe care le incasez in luna nasterii, inclusiv avans din salariul din luna noiembrie, intra la calculul indemnizatiei de crestere copil!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Avand in vedere ca indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza in functie de veniturile nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii si prima luna luata in calcul este luna nasterii poate sa intre in calculul celor 12 luni un avans de salariu? Adica, in cazul meu, luna nasterii este sfarsit de octombrie 2016, iar ziua de salariu este 5 octombrie si daca as cere un avans de salariu pe care sa-l incasez in octombrie din salariul pe care l-as primi in noiembrie, suma din avans intra la calculul celor 12 luni anterioare nasterii copilului?

Mentionez ca eu am avut continuitate in ultimii 2 ani anterioare nasterii, si ma intereseaza sa stiu daca in luna nasterii pot include la calcul venitul net din salariu+avansul de salariu.

Multumesc,
Multumesc pentru raspuns! Se pare ca in urma analizei dosarului sunt 15 ani si 2 luni, dar din acestia, au rezultat ca pentru o perioada de mai multi ani s-au platit contributiile de CAS doar pe jumatate si din acest motiv trebuie completat inca un an de contributie minima de 247 lei pentru a atinge stagiul complet de minim 15 ani.

In aceasta situatie daca platim 247lei*12 luni= 2964 lei in total ca transa unica, putem depune un nou dosar de pensie incepand cu luna urmatoare acestei plati? Sau cand putem depune noul dosar cu stagiul complet?

Multumesc,
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind dosarul de pensionare al mamei mele! Mama mea a implinit varsta de pensionare si a depus cerere de pensionare si a primit decizie de respingere ca nu i se pot acorda drepturile de pensie pentru ca nu indeplineste stagiu minim de cotizare de 15 ani.In acest caz se mai pot plati contributiile asa zise lipsa dupa implinirea varstei de pensionare pentru completarea stagiului?

Conform cartii de munca si a contributiilor platite pentru completarea stagiului de cotizare minim de 15 ani, au reiesit 15.2 ani de contributie si casa teritoriala de pensii sustine ca nu recunoaste ba ca un numar de luni aferente somajului nu are stampila lizibila (situatia rezolvata in aceeasi zi cu constatarea), apoi ca nu se vad clar alte luni de contributie. Ideea este ca nu stiu cum trebuie abordata situatia astfel incat sa ne dea un raspuns pertinent din care sa reiasa care este problema pentru care tot respinge dosarul si ne-ar fi utila o indrumare privind abordarea acestui sistem rigid sau niste pasi despre cum putem rezolva aceasta situatie.

Multumesc,