Ce act trebuie sa incheie doi vecini care au rugaminti reciproce si care sa aiba si valoare juridica? De ex. daca tu lasi de la tine si faci cum te roaga ei, si eu sunt de acord ca tu sa ti faci asa cum vrei tu.
Are valoare juridica o conventie sub semnatura privata sau trebuie acea intelegere facuta la notar sau avocat? Daca raspunsul este afirmativ la cine trebuie sa mearga la notar sau avocat?
Nu cred art. 614,615 se preteaza in cazul nostru, vorbind de o singura cladire.
Nu vorbim de doua cladiri diferite, caz in care, distanta dintre fereastra de vedere si o alta cladire trebuie sa nu fie mai mica de un prag (1m/2m).
Vorbim de o singura cladire, un demisol si fereastra vecinului spre terenul meu (curtea mea). Grilajul nu ar elimina luminozitatea + ar fi plasata exclusiv pe teritoriul meu (la 30-40 de cm de geamul lor sa spunem).
Am rugamintea sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect (daca stiti si art. din CC cu atat mai bine).
Geamul de la demisol al vecinului, care sta sub mine, are deschidere/vedere pe terenul meu. Este legal sa pun gratii/un grilaj in fata geamului vecinului? Daca da, la ce distanta ?
Pentru a fi mai detaliat:
Este vorba despre o casa in care doar demisolul (o parte din el) apartine alte familii. Restul (aprox. jumatate din demisol + partea superioara + curtea) apartin altei familii (noi).
Cei de la demisol au o fereastra pentru luminozitate(vedere). In schimb casa efectiva + terenul din fata geamului lor imi apartin. Pot pune un grilaj in fata geamului lor (neobstructionand luminozitatea) astfel incat sa nu am surpiza de a iesi pe geam, afara, pe teritoriul meu in curte?
Mentionez ca nu ma ating, in niciun caz, de geamul lor. Fierul (gratiile) vor fi plasate pe peretele casei mele si pe betonul din curtea (mea) - bucata din fata geamului lor neapartinandu-le. Asadar vorbim despre o fereastra la cota 0.