avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters402806

Activitate ContSters402806

Multumesc pentru raspuns!
Am inteles ca nu pot fi obligati sa devina membri, insa vreau sa stiu daca exista prevedere care ii obliga pe cei care nu au aderat la AP sa participe la achitarea cheltuielilor de intretinere si, in general, sa puna in practica deciziile AP. Eu am identificat art 46 din Legea 230/2007 actualizata. E corect? Mai sunt si alte prevederi?
Buna ziua,

Pentru infiintarea unei asociatii de proprietari este necesar votul a 50%+1 dintre acestia. In cazul in care ceilalti proprietari (dintre care unul este dezvoltatorul, cu un numar mare de apartamente ramase in proprietate) se opun/abtin fata de aceasta infiintare, cum se va derula ulterior activitatea asociatiei?
Ma puteti ajuta indicand care prevedere legislativa obliga proprietarii care refuza sa devina membri ai asociatiei sa contribuie la plata tuturor cheltuielilor asociatiei?
Multumesc!
Multumesc foarte mult pentru detaliile furnizate.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind eligibilitatea persoanelor care pot fi alesi in comitetul executiv/presedinte al asociatiei de proprietari.

O persoana poate ocupa o asemenea functie intr-unul din cazurile:
- locuieste in condominiu, insa proprietrul de drept este mama sa
- este proprietar al mai multor apartamente, insa detine cetatenie straina si locuieste alternativ in Romania si alta tara (cam 2-3 luni in Romania, 4-5 luni in alta tara). Acesta e cazul dezvoltatorului, care doreste sa fie si presedintele asociatiei ce urmeaza a se infiinta.
Irinux
Răspuns la discuția Cheltuieli reparatii garaj subsol
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsol.
Spatiile de parcare sunt detinute de cativa dintre proprietari. Acestia doresc realizarea unor investitii, cum ar schimbarea usii de acces (vor una noua, cu telecomanda, cea existenta e destul de uzata), repararea rampei de acces care s-a macinat, poate si de la sarea utilizata iarna (e din beton), repararea gratarelor de la canalele de trecere (s-au rupt de la trecerea masinilor), sistem de ventilatie si altele.
Cine are obligatia participarii la aceste cheltuieli? E adevarat ca toti avem procent din suprafata comuna, inclusiv aleea de acces in subsol, unde se afla si adapostul ALA, dar repararea/modernizarea zonelor deteriorate de utilizarea lor de catre cei care detin spatiile de parcare intra in obligatia tuturor proprietarilor?
Ei zic ca usa de garaj face parte din fatada si e in sarcina tuturor, dar ceilalti proprietari nu au utilizat-o niciodata si, deci, nu au dus la deteriorarea ei.
Se aplica prevederile art 654 din codul civil?
Art. 654.
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Va multumesc.