avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii proprietari care nu sunt membri AP
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii proprietari care nu sunt membri AP

Buna ziua,

Pentru infiintarea unei asociatii de proprietari este necesar votul a 50%+1 dintre acestia. In cazul in care ceilalti proprietari (dintre care unul este dezvoltatorul, cu un numar mare de apartamente ramase in proprietate) se opun/abtin fata de aceasta infiintare, cum se va derula ulterior activitatea asociatiei?
Ma puteti ajuta indicand care prevedere legislativa obliga proprietarii care refuza sa devina membri ai asociatiei sa contribuie la plata tuturor cheltuielilor asociatiei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters402806 , utilizator 14:15, 30 August 2016
Daca nu aveți 50+1 din proprietari nu puteți înființa Asoc de prop. Nu exista prevederi legale sa oblige pe cineva sa devina membru al asoc.
Dupa înființarea asoc de prop nimeni nu este scutit de la plata cheltuielilor ce le revin, fie ca sunt membrii sau nu.
Am inteles ca nu pot fi obligati sa devina membri, insa vreau sa stiu daca exista prevedere care ii obliga pe cei care nu au aderat la AP sa participe la achitarea cheltuielilor de intretinere si, in general, sa puna in practica deciziile AP. Eu am identificat art 46 din Legea 230/2007 actualizata. E corect? Mai sunt si alte prevederi?
ART. 49 din L230

(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

ART. 50

(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

ART. 25 din HG 1588

(1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 de zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.

(2) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli de reparaţii ale proprietăţii comune sau pentru alte cheltuieli de natură administrativă.

ART. 32

(1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.


(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Legislația nu prevede faptul ca dacă un proprietar nu este membru in asoc nu plătește cotele de contribuție ce ii revin. Fie ca ești membru sau nu trebuie sa te supui hotărârilor AG si sa iti achiți cotele de contribuție.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
terentetalharu, utilizator
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Penalitati aplicate inainte de scurgerea termenelor gaskoe gaskoe Bun gasit. De citeva luni de zile ma confrunt cu urmatoarea problema: In data de 15 a fiecarei luni, se afiseaza lista de intretinere, fara a avea ... (vezi toată discuția)