avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati la intretinere

am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati lunar suma de 1000 ron dar pe chitanta de exemplu apare : 48,32 fond de reparatii,200 cota intretinere 215 este legal din partea asociatiei de proprietari sa perceapa penalitati?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:24, 22 Decembrie 2009
HG 1588/2007
Art. 25. - (1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora (penalitatilor) nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.

Legea 230/2007
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Penalitatile pe care le platiti Dv. sunt o suma de penalitati ale cotelor anterioare neachitate la timp, deci nu sunt penalitatile aferente cotelor pe care le platiti pe acea chitanta.
Penalizari se percep si pentru fondul de reparatii si pentru fondul de rulment neachitate la timp.
@Armenteros
Ce ai citat din lege este valabil pentru calculul penalizarilor, nu pentru chitanta emisa.
Este FOARTE legal din partea asociatiei de proprietari sa perceapa penalitati, daca sistemul de penalitati al AP a fost aprobat in PV de constituire al asociatiei sau ulterior prin act aditional la pv de constituire, mentionanduse tipurile de cheltuieli si fonduri care vor fi penalizate.
Este legal si firesc sa se calculeze penalizari pentru orice suma devenita restanta. Aceste penalizari se percep conform legii asa cum s-a specioficat mai sus. Si-as completa ca de stabilirea sistemului de penalizari este responsabil comitetul executiv si nu este prevazut in lege ca acesta sa fie prevazut in statut, in hotararile adunarii generale sau in alte documente anexe, etc.

Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati - asoc. proprietari ContSters143145 ContSters143145 Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor? La solicitarea ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Utilizarea sumelor incasate ca penalizari GHEORGHIAN GHEORGHIAN Doresc să aflu dacă se pot achita facturi de utilităţi din penalităţile câştigate în instanţă pentru neplata cotelor lunare de ... (vezi toată discuția)