Buna ziua. Va rog lamurire in ceea ce priveste urmatoarea speta.
Doresc sa cumpar o casa cu teren intravilan + teren extravilan. Ca sa evit cheltuielile suplimentare am facut precontract pentru casa+ teren intravilan insa terenul extravilan fiind supus legii nr. 175 din 14 august 2020 necesita timp de asteptare 45 zile lucratoare - perioada in care este activ dreptului de preempțiune.
Eu locuiesc in UAT-ul vecin cu UAT-ul in care se gaseste casa/terenul iar in acceptia primariei in care este situat terenul, nu ma incadrez ca sa depun in cele 45 zile oferta ci trebuie sa astept 45 zile lucratoare + 30 zile calendaristice si abia apoi pot cumpara terenul. Ca sa citez "punctul f este punctul c si nu exista preemptori de rang VI" ...
c) preemptori de rang III: proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării, cu respectarea dispozițiilor prevăzute
la alin. (2) și (4);
f) preemptori de rang VI: persoane fizice cu domiciliul/reședința situat/situată în unitățile administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau în unitățile administrativ-teritoriale vecine;
Este legala aceasta abordare? Personal mi se pare o absurditate/discriminare prin necunoasterea legii/interpretare personala. De ce legiuitorul ar mai fi acordat acces preemptori de rang VI in conditiile specificate?
Ce as putea face ca sa nu astept atat de mult? Unde as putea sa ma adresez? Da, stiu, sa cumpar acum casa ar fi o varianta insa daca pot evita cheltuielile suplimentare...
Va multumesc.
Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea speta.
1. Sunt chirias al unui apartament si lunar platesc fond de reparatii. De curand am facut o solicitare folosindu-ma de legea 544/2001 in care am solicitat informatii legate de fondul adunat din partea mea/a blocului si reparatiile care s-au facut prin acest fond - avand in vedere ca, cotizez la el / respectiv copii dupa facturi/contractele de reparatii incheiate.
Dupa mai bine de o luna de la depunerea solicitarii, am dat de presedinte si mi s-a transmis ca nu imi va raspunde niciodata fiindca sunt doar un chirias si nu proprietarul.
As dori sa stiu cum pot continua pentru a afla aceste informatii.
2. S-au executat lucrari fara a aduna semnaturi de la locatarii blocului iar ultima lucrare a fost bazata pe semnaturi false - unii chiriasi au fost de acord cu lucrarea dar nu au semnat ei foaia pe care s-a executat lucrarea ci altcineva pentru ei. Este legal?
Ce as putea sa fac in contextul in care primaria este in cardasie cu ei?
Revin cu un update asupra situatiei.
= am incercat sa obtin informatii legate de acordul de asociere intre asociatia de proprietari sau orice alt alt de genul - nu exista un asemenea act. Mentionez inca o data ca, blocul a fost prevazut din constructie (anii 60) cu contoare individuale la fiecare nivel/apartament. Reparatiile au constat in verificarea scurgerilor de gaze la toate cele 20 de apartamente, respectiv 4 remedieri minore la 4 apartamente (gen strangerea unor imbinari - inaintea contoarelor).
= seful de bloc a semnat de primire a lucrarii respectiv documentele care atesta ca firma este agreata E-on / factura
= cei mai multi locatari printre care si eu, am refuzat achitarea sumei iar astazi s-au primit individual somatii de achitare a sumei (67 ron) in 5 zile de la notificare (nu s-a facut pe baza de confirmare de primire). In caz contrat se va actiona in instanta.
Va rog sfaturi in aceasta privinta - considerati ca ar avea firma castig de cauza? Nu mi se pare colosala suma insa aici este vorba de pricipii ! Multumesc anticipat.
Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea de a ma lamurit in urmatoarea situatie.
Zilele trecute, au fost scapari de gaze pe scara blocului; o firma agreata de distribuitorul E-on a facut investigatie si a gasit la ~2 locatari acele scapari care se simteau pe scara. A rezultat o factura in valoare de ~1300 ron care s-a distribuit la cele 20 de apartamente.
Intrebarea ar fi daca aceaste cheltuieli sunt normale sa fie suportate de catre locatari in conditiile in care:
- blocul este construit in anii 60, nu a avut niciodata vreun contor exterior (si nu are - fiecare locatar avand contor individual)
- nu exista o lista in care locatarii sa-si fi dat acordul (cu toate ca este o situatie critica)
- nu s-a facut vreo licitatie sau orice alt demers legal.
Din cunostiintele mele, conductele apartin furnizorului si acesta trebuie sa suporte cheltuielile cu intretinerea propriei instalatii de furnizare.
Fiti va rog amabil/a si informati-ma asupra acestei spete ; indrumati-ma spre cadrul legal care acopera acest fapt.
Va multumesc anticipat; cu deosebit respect.