avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietate conducte gaze si plata reparatii - E-on / ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietate conducte gaze si plata reparatii - E-on / asociatie proprietari / locatar

Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea de a ma lamurit in urmatoarea situatie.
Zilele trecute, au fost scapari de gaze pe scara blocului; o firma agreata de distribuitorul E-on a facut investigatie si a gasit la ~2 locatari acele scapari care se simteau pe scara. A rezultat o factura in valoare de ~1300 ron care s-a distribuit la cele 20 de apartamente.
Intrebarea ar fi daca aceaste cheltuieli sunt normale sa fie suportate de catre locatari in conditiile in care:
- blocul este construit in anii 60, nu a avut niciodata vreun contor exterior (si nu are - fiecare locatar avand contor individual)
- nu exista o lista in care locatarii sa-si fi dat acordul (cu toate ca este o situatie critica)
- nu s-a facut vreo licitatie sau orice alt demers legal.
Din cunostiintele mele, conductele apartin furnizorului si acesta trebuie sa suporte cheltuielile cu intretinerea propriei instalatii de furnizare.
Fiti va rog amabil/a si informati-ma asupra acestei spete ; indrumati-ma spre cadrul legal care acopera acest fapt.
Va multumesc anticipat; cu deosebit respect.
Cel mai recent răspuns: heatgsm , utilizator 15:09, 12 Octombrie 2016
Daca sunteti asociatie de proprietari, in acordul de asociere este descrisa proprietatea comuna.
Vedeti acolo cine este proprietarul conductei de gaze, de unde si pana unde.
De asemenea trebuie sa vedeti unde anumes-a facut reparatia, pe proprietatea comuna (daca ea exista) sau pe teava individuala a proprietarului.

Toate aceste informatii trebuie sa le obtineti din asociatia dv. si atunci va veti lamuri cine trebuie sa plateasca.

La asemenea incidente nu se cere acordul proprietarilor, ci conducerea asociatiei cauta de urgenta o firma agreata ANRE care sa faca reparatia.
La asociatiile de proprietari nu se fac licitatii, ci se aleg oferte sau pur si simplu se lucreaza cu o firma cu care in trecut s-a mai lucrat si s-a dovedit serioasa.
Va multumesc frumos pentru informatiile deosebit de folositoare. O saptamana cat mai insorita - stima.
Revin cu un update asupra situatiei.
= am incercat sa obtin informatii legate de acordul de asociere intre asociatia de proprietari sau orice alt alt de genul - nu exista un asemenea act. Mentionez inca o data ca, blocul a fost prevazut din constructie (anii 60) cu contoare individuale la fiecare nivel/apartament. Reparatiile au constat in verificarea scurgerilor de gaze la toate cele 20 de apartamente, respectiv 4 remedieri minore la 4 apartamente (gen strangerea unor imbinari - inaintea contoarelor).
= seful de bloc a semnat de primire a lucrarii respectiv documentele care atesta ca firma este agreata E-on / factura
= cei mai multi locatari printre care si eu, am refuzat achitarea sumei iar astazi s-au primit individual somatii de achitare a sumei (67 ron) in 5 zile de la notificare (nu s-a facut pe baza de confirmare de primire). In caz contrat se va actiona in instanta.

Va rog sfaturi in aceasta privinta - considerati ca ar avea firma castig de cauza? Nu mi se pare colosala suma insa aici este vorba de pricipii ! Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contoare caldura si gaze ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am achizitionat de curand un apartament intr-un bloc din capitala. Am luat legatura cu administratorul pentru ca as dori sa imi montez repartitoare ... (vezi toată discuția)
Reparatie conducta gaze naturale Florea  Baboi Florea Baboi Cine plateste reparatia conductei situata intre distribuitorul comun si robinetul de izolare spre contorul de gaze al apartamentului? (vezi toată discuția)
Teava gaz Robinho81 Robinho81 Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit unde ma pot adresa . Teava de gaz de 2 toli care alimenteaza tot blocul intra prin apartamentul meu ( la parter ) ... (vezi toată discuția)