avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Activitate Chan

Activitate Chan

Răspuns la discuția Renuntare succesiune
Multumesc.
Buna ziua.
Persoana X decedata are 2 mostenitori legali. In mometul decesului persoana X avea in proprietate un imobil. Unul din cei doi mostenitori legali a dat declaratie de renuntare la mostenire, imobilul respectiv ramanand in proprietatea celuilalt mostenitor.
Dupa 3 ani de la decesul persoanei X, in urma definitivarii unui proces, decedatul X intra in posesia altor proprietati imobiliare. Se deschide din nou succesiune pentru surplusul obtinut. Intrebarea este mostenitorul care a dat renuntare la succesiune in mometul deschiderii succesiunii dupa decesul persoanei X, are dreptul acum la surplusul de mostenire? Renuntarea s-a facut nestiind de celellate proprietati existente.
Multumesc anticipat.
Buna ziua.
Soacra mea, cetatean roman, in momentul decesului (2022) se afla intr-un proces de succesiune in America dupa parintii ei (cetateni americani decedati). In procesul din America fiind in dezbatere continutul masei succesorale de acolo si nu dreptul de mostenitor care era clar in momentul decesului acesteia. Mostenitorii legali dupa decesul soacrei sunt 2 copii, sotul meu si fratele acestuia.
In Romania masa succesorala este clar definita, poate fi dezbatuta.
In America este in continuare acest proces de succesiune, parte in proces fiind soacra mea, cealalta parte fiind sotia supravietuitoare a fratelui ei.
1. In acest moment se poate dezbate doar mostenirea din Romania, ramanand ca dupa terminarea procesului din America sa fie dezbatuta mostenirea de acolo?
2, Exista un document notarial sau avocatial in care sa fie recunoscut dreptul de mostenire dupa soacra mea al celor doi fii? Acest document ar urma sa fie depus la curte in America impreuna cu certificatul de deces al decedatei pentru a trece drepturile si obligatiile din proces (inclusiv reprezentarea de catre avocatii de acolo) asupra celor 2 fii.
3. In cazul in care unul din cei 2 fii vrea sa renunte la partea de mostenire din Romania, el locuind in America, poate renunta doar la aceasta parte acum cand se va dezbate mostenirea din RO (daca este posibil dezbaterea acesteia fara cea din SUA) ramanand ca atunci cand se va dezbate mostenirea din SUA celalat fiu sa renunte la cea de acolo? Cei 2 fii se inteleg, nu sunt probleme intre ei.
Va multumesc anticipat.
Da, certificat de mostenitor.
Va multumesc.
Buna ziua.
Detin cota de 1/2 dintr-un imobil construit in 1920. Cealalte jumatate este detinuta de fratele meu care a decedat si in urma caruia nu s-a facut succesiunea. Nu este partaj facut intre mine si fratele meu. Mostenitorii acestuia nu se inteleg, se cearta si isi pun ”piedici” continuu. Imobilul nu este intabulat, as vrea sa fac intabularea si inrgistrarea acestuia in cartea fnciara pe cheltuiala mea. Pot sa fac acest demers, in acest moment, fara acordul mostenitorilor fratelui meu?
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața,
Acum imi sunt clare lucrurile.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
In America lucrurile sunt clare, sotia Copilului 1 a intrat in posesia mostenirii bunurilor acestuia existente pe teritoriul USA ca urmare a testamentului, acolo nu exista rezerva testamentara.
Au ramas in dezbatere numai bunurile din acest certificat de mostenitor, neexistand inca dezbatuta succesiunea dupa mama copiilor (sotia supravietuitoare).
Nu imi era clar daca la dezbaterea succesiunii dupa mama (sotia supravietuitoare) mai intra la mostenire si sotia Copilului 1 sau doar copiii acestuia. Practic, la final, am inteles din raspunsul dumneavoastra, Copilul 2 (care este in viata) va avea in posesie jumatate din bunurile existente in certificatul de mostenitor, cealalta jumatate intrand in posesia mostenitorilor Copilului 1 - sotia prin testament si copiii acestuia prin rezerva testamentara (nu ma intereseaza cotele acestora).
Copilul 2 este mama mea si ma interesa cat din mostenire ii se cuvine.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua,
Exista un certificat de mostenitor dupa tatal decedat in 2003, pentru bunurile existente pe teritoriul Romaniei, cu 3 mostenitori :
- Sotia tatalui (mama)
- Copilul 1 (cetatean american)
- Copilul 2 (cetatean roman)
In 2004 se inregistreaza decesul sotiei (mamei).
In 2017 se inregistreaza decesul copilului 1
- Copilul 1 (cetatean american) lasa testament sotie lui pentru toate bunurile avute in proprietate, ingnorand existenta copiilor pe care ii are dintr-o alta casatorie. Copii sunt cetateni americani, nu sunt interesati de mostenirea din Romania, nu au intreprins niciun demers in vederea acceptarii sau nu a acesteia dupa decesul tatalui lor (copilul 1, in discutie), dar nu au dat nici renuntare la mostenire, practic nu ii intereseaza.
La data decesului copilului 1 nu se facuse succesiunea dupa decesul mamei (sotia tatalui).
Va rog sa imi spuneti, daca succesiunea s-ar dezbate acum in 2022, cum se imparte mostenirea intre copilul 2, sotia supravietuitoare a copilului 1 si copiii acestuia.
Va multumesc anticipat.