IRIS AG BROKER de ASIGURARE a scris:
Buna ziua,
Puteti sa verificati inca o data polita de asigurare la pagina a doua "ACOPERIRI", "SECTIUNEA I" si sumele mentionate in coloana "SUMA ASIGURATA".
Astfel:
- la punctul 1 din SECTIUNEA I, se asigura cladirea, pentru riscurile mentionate prin bifarea casutelor respective, la valoarea trecuta in coloana "SUMA ASIGURATA" corespunzator acestui punct;
- la punctul 2 din SECTIUNEA I, se asigura continutul din cladire, pentru riscurile mentionate prin bifarea casutelor respective, la valoarea trecuta in coloana "SUMA ASIGURATA", corespunzator acestui punct. Daca la acest punct aveti suma asigurata 0 (zero), inseamna ca nu ati incheiat asigurare si pentru bunurile din imobil.
Potrivit conditiilor de asigurare la art. 13.2. se mentioneaza:
"În categoria conţinut se includ bunurile casnice din locuinţă, aflate în proprietatea sau deţinerea Asiguratului şi/sau al persoanelor cu care acesta coabitează cum ar fi:
o mobilierul;
o obiecte de uz casnic;
o covoare şi mochete;
o îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale textile, articole de sport, instrumente muzicale, cărţi;
o bunuri electrice şi electrocasnice, aparatură electronică (foto, audio, video), generatoare de curent, alte bunuri de uz casnic şi personal;
o tehnică de calcul: calculatoare, laptopuri, imprimante;
o căzi spa supraterane sau îngropabile;
o echipamente ce îmbunătăţesc confortul (centrala termică, panourile solare – pentru cele care nu sunt montate pe acoperiş fiind exclus riscul de furt, instalaţia de producere a aerului condiţionat, boiler, instalaţii de filtrare apă, precum şi alte instalaţii/echipamente utilizate în scop locativ, situate în interiorul spaţiilor asigurate, dacă s-au menţionat în declaraţia de asigurare)."
La pct 2 din sectiunea 1 apare asigurat continutul doar pentru "furt si vandalism" ; in mod surprinzator, apare si asigurare a "cladirilor anexe din curte" , in conditiile in care eu stau la bloc...
Demos a scris:
Totul este stabilit si precizat în contractul de asigurare care l-ati încheiat cu Groupama!!!
În orice contract de asigurare imobiliarâ existâ capitole specifice, capitol privitor la asigurarea fundatiilor, zidurilor, podelilor si finisârilor, capitol privitor la asigurarea bunurilor din imobil, capitol privitor la asigurarea valorilor (deci dacâ aveti un safe fârâ izolatie termicâ si milionul de £ în lichid a ars o datâ cu tabloul de Zambaccian, etc...).
Ca în toate istoriile contractuale, Dumnezeu este peste tot, dixit vânzâtorul, dracului însâ, îi plac detaliile.
Concluzie, înainte de a începe cu sesizâri si actiuni în justitie cititi bine contractul sau cereti o asistentâ contractual-juridicâ.
Dacâ la capitolul bunuri nu ati mentionat nici o valoare de asigurat, nu veti primi nimic.
În cazul dvs se pare câ ati asigurat numai betonul (sau cârâmida) si finisârile, deci veti fi despâgubit numlai în caz de incendiu, inundatie, catastrofe naturale si basta.
Suma pe care Groupama v-o oferâ este o provizie pentru pagubele suferite de beton si finisâri.
Expertul se va deplasa, nu vâ faceti griji, au tot interesul sâ-l facâ sâ se deplaseze.
Între timp, nu vâ apucati sâ faceti reparatii, expertul trebuie sâ poatâ fi pus în fata pagubelor.
Puteti însâ sâ cereti devize de la diverse firme de reparatii pentru a putea discuta cu expertul la obiect, sau, dacâ sunteti expert faceti o listâ exhaustivâ a pagubelor.
Atentie, expertul fiind numit de câtre compania de asigurâri, el apârâ interesele companiei de asigurâri, deci aveti tot interesul sâ-l puneti în fata unei liste complecte de pagube!!!
Dupâ, va fi mult mai greu.
Curaj.
Polita este "contract pentru asigurarea locuintei cu extra-acoperiri". In adevar nu apare asigurarea separata a bunurilor din locuinta decat pentru furt sau vandalism, dar apare bifata la sectiunea 1 - cladire - rubrica "furtuna, grindina, avalanse.... inundatie cu apa provenita de la vecini".
Asta nu acopera daunele provocate in cazul meu?
Polita este "contract pentru asigurarea locuintei cu extra-acoperiri". In adevar nu apare asigurarea separata a bunurilor din locuinta decat pentru furt sau vandalism, dar apare bifata la sectiunea 1 - cladire - rubrica "furtuna, grindina, avalanse.... inundatie cu apa provenita de la vecini".
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns pana acum, precum si celor care ma vor lamuri in continuare!
Pe langa asigurarea obligatorie PAD, am si asigurare facultativa pentru apartament la Groupama, pentru valoarea de de 150.000 euro, si platesc o suma destul de mare in fiecare an.
De curand am fost inundat prin sifonul de la bucatarie cu apa calda menajera, resturi alimentare, grasime, detergent - care deteriorat mobila, electrocasnice, covoare etc.
Cauza este necuratarea periodica a coloanei comune de scurgere a apelor uzate de catre administratia blocului.
Am aflat cu uimire ca Groupama NU are sediul in Bucuresti ci in ... Cluj, deci inspectorul de constatare daune trebuie sa vina de acolo, ceea ce dureaza.
Mi s-a oferit posibilitatea de a fi despagubit cu o "suma standard expres" de 2000 lei, daca trimit poze relevante, plus alte acte, formulare si forme - ceea ce am si facut.
Azi am fost anuntat ca de fapt nu mi se va da nimic, deoarece inundatia a distrus sau degradat bunuri (covoare, mobila, electrocasnice) si asigurarea e doar pe apartament nu si pe bunurile din el.
E corect ce se intampla?
Pe polita de asigurare se mentioneaza clar "inundatii cu apa menajera provocate de vecini sau defectiuni la partile comune ale condominiului". Daca nu pot fi despagubit in cazul meu - inundatie cu ape menajere provocate de defectiuni ale partilor comune ale condominiului - CE riscuri de inundatie acopera de fapt polita?
E corect ca o societate de asigurari din Cluj sa poata incheia, prin brokeri de asigurari, polite in Bucuresti, iar apoi inspectorii sa nu se poata deplasa la constatare fiindca sunt ... in Cluj?
Daca se poate, as dori sa ma lamuriti, clar si pe intelesul meu, ce am de facut pas cu pas, la ce autoritate ma pot adresa ca aceasta "firma" de asigurari sa isi onoreze totusi obligatiile asumate prin polita de asigurare.
Tin sa precizez ca sumele platite ca asigurare anuala la dansii depasesc cei 2000 lei pe care i-as primi eventual ca despagubire.
Multumesc pentru raspunsuri!
Din cate stiu eu, actualizarea datelor se face atunci cand iti schimbi numele, adresa, jobul, orasul de resedinta, sau cand iti expira C.I. Nu est cazul meu, nu s-a schimbat nimic iar actele mele sunt valabile, nu au expirat.
Aceasta inteleg prin "fara nici o motivatie rezonabila".
Trec pe la aceasta banca odata la 1-2 luni. Nu m-a intrebat nimeni nimic, nu mi-a cerut nimeni sa "actualizez date". Sigur, dansii doreau sa afle CNPul etc prin telefon...
Buna seara,
Am conturi - si carduri - la mai multe banci, printre care si la Garanti Bank.
Luni 19.06.2017 am primit un SMS de la un numar necunoscut - 1842 - in care mi se solicita "sa ma prezint urgent la orice sucursala a bancii pentru actualizarea datelor", fara sa se precizeze de ce banca e vorba.
Avand conturi la mai multe banci, am mers, in limita timpului, la cateva din ele; de fiecare data mi s-a spus ca mesajul nu le apartine, precizandu-se si ca bancile respective includ intotdeauna date de identificare si contact in astfel de mesaje.
Miercuri 21.06.2017 am fost apelat de la un numar de mobil oarecare, de o duduie care s-a prezentat ca "fiind de la Garanti Bank". Mi s-a cerut sa imi actualizez datele prin telefon, incepand prin a-i dicta CNP-ul, data de nastere, numele parintilor si adresa, "ca sa poata verifica ca sunt eu" ?!
Evident, am refuzat sa dau aceste date prin telefon, explicand totodata si ca datele mele sunt aceleasi, si NU am ce sa actualizez; nu mi-a expirat buletinul (valabil 2024), nu mi-am schimbat numele (sunt barbat) si nici statusul marital, nu m-am mutat, am acelasi telefon, acelasi loc de munca etc.
Duduia s-a enervat foarte tare si a inceput sa strige ca sunt "refractar" si ca mi se va bloca cardul bancar.
Sincer, am crezut ca totul e o tentativa - nu prea inteligenta - de a-mi fura datele de pe card, si nu am dat mare importanta problemei.
Azi, calatorind cu taxiul de la aeroport spre oras, am fost pus in imposibilitatea de a plati cursa, cardul meu fiind.. blocat de miercuri ?!
Este legal sa se procedeze in acest fel?
Se poate bloca un card la bunul plac la unei functionare de banca,chiar daca NU mi-a expirat nici un act si NU s-a schimbat nimic in datele mele personale?
Exista un termen legal care tebuie sa decurga intre anuntul facut de banca si blocarea cardului (48 ore in cazul meu)?
Ce ma sfatuiti sa fac? As dori sa actionez pe cai legale impotriva bancii Garanti, care mi-a produs prejudicii personale actionand in acest mod, probabil ilegal.
Mentionez ca NU am nici un fel de credit la aceasta banca, nici nu am avut vreodata; este vorba de un card de debit, unde in fiecare luna intra sume destul de mari de bani, la care in prezent nu mai am acces, fara nici o motivatie rezonabila.
Multumesc.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
In adevar, suma zero la fondul pentru pensii aparea pe fluturas.
Am lucrat ca și cadru militar. Anul acesta m-am pensionat anticipat.
Deoarece am doar 50 ani, am ocupat ulterior, prin concurs, un post de funcționar superior într-o instituție de stat.
Din salariul actual mi se rețin în fiecare lună CAS și CASS.
Eu știam că la pensionarii ce continuă activitatea după pensionare NU se reține nici CAS nici CASS. Cu atât mai mult cu cât eu sunt asigurat la CASA OPSNAJ iar asigurările sociale nu le-am plătit la sistemul de stat ci la sistemul nostru militar.
Este normal să mi se rețină aceste sume ? Care e baza legală?
Mai am o întrebare - la fondul pentru pensie apare suma "zero". Dacă lucrez și plătesc impozite - deci cotizez la sistemul statului - de ce nu mi se acordă dreptul ca, după încetarea activității la actualul loc de muncă, peste 15 ani,să beneficiez de o sumă suplimentară la pensie - atâta timp cât eu am plătit corect și la timp toate impozitele către stat??