avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionat - angajare dupa pensionare , retinere CAS , ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionat - angajare dupa pensionare , retinere CAS , CASS

Am lucrat ca și cadru militar. Anul acesta m-am pensionat anticipat.
Deoarece am doar 50 ani, am ocupat ulterior, prin concurs, un post de funcționar superior într-o instituție de stat.
Din salariul actual mi se rețin în fiecare lună CAS și CASS.
Eu știam că la pensionarii ce continuă activitatea după pensionare NU se reține nici CAS nici CASS. Cu atât mai mult cu cât eu sunt asigurat la CASA OPSNAJ iar asigurările sociale nu le-am plătit la sistemul de stat ci la sistemul nostru militar.
Este normal să mi se rețină aceste sume ? Care e baza legală?
Mai am o întrebare - la fondul pentru pensie apare suma "zero". Dacă lucrez și plătesc impozite - deci cotizez la sistemul statului - de ce nu mi se acordă dreptul ca, după încetarea activității la actualul loc de muncă, peste 15 ani,să beneficiez de o sumă suplimentară la pensie - atâta timp cât eu am plătit corect și la timp toate impozitele către stat??
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
ContSters404753, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters404753 , utilizator 23:14, 9 Septembrie 2016
Deoarece sunteti salariat este obligatoriu sa vi se retina si sa se plateasca toate contributiile sociale si impozitul pe salarii,mai putin contributiile la fondul de somaj deoarece sunteti pensionar.
Deoarece vi se opreste si vireaza la buget CAS la incetarea activitatii o sa puteti beneficia de pensie daca indepliniti conditiile de stagiu din legea pensiilor 263/2010.
Referitor la faptul pe care il precizati ca "la fondul pentru pensie apare suma "zero" ,probabil va referiti in fluturasul de salariu,posibil sa fie vorba de contributiile la pensiile facultative (pilonul III din aceasta categorie) pentru care exista obligativitatea unui contract cu o societate de asigurari private si care sunt folosite ca si stimulente extra salariale in unele companii.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
In adevar, suma zero la fondul pentru pensii aparea pe fluturas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract ? Silvia Dumitru Silvia Dumitru Administratorul firmei fiind si salariat indeplineste conditiile pentru pensionare limita de varsta.Ce forma avantajoasa de contract exista pentru a reveni in ... (vezi toată discuția)
Doresc sa stiu de la cine pot solicita o adeverinta care sa ateste ... Valeriaaaa Valeriaaaa Doresc sa stiu de la cine pot solicita o adeverinta care sa ateste stagiul de cotizare la cass aferente ultimelor 6 luni.De aproximativ 2 ani sunt in litigiu ... (vezi toată discuția)