avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce fel de contract ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce fel de contract ?

Administratorul firmei fiind si salariat indeplineste conditiile pentru pensionare limita de varsta.Ce forma avantajoasa de contract exista pentru a reveni in sistem?Contract de administrare, de colaborare sau tot de salariat?
Ce contributii se platesc la cel de administrare si colaborare si unde se inregistreaza? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 4 Martie 2014
O persoana pensionata la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul , potrivit art.118 din Legea 263/2010.

Art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Prin urmare, in speta, se poate incheia un nou c.i.m.

Persoanele pensionate pentru limita de varsta pot desfasura activitati, ca orice salariat, fara nici o restrictie, fara nici o deosebire, atat in baza Codului muncii, cat si in baza Codului civil.

Contractul de administrare sau cel de colaborare nu se inregistreaza nicaieri . c.i.m. se inregistreaza si se transmite in REVISAL.

Conform prevederilor Codul fiscal pentru pensionarii care au si calitatea de salariat trebuie sa i se retina la sursa:
1. impozit venit 16% .
2. CASS= 5,5%
3. CAS = 10,5 %

Nu se datoreaza contributia de somaj (angajat, angajator)..

Angajatorul datoreaza contributia de CAS, CASS, Concedii si indemnizatii, Fondul de risc si accidente.

In cazul contractului de administrare sau colaborare i se retin aceleasi contributii? Dar la angajator? Multumesc anticipat.
La veniturile primite in baza contractelor de tipul celor mentionate se platesc :
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate(salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un model de contract consultanta in management.(intre pers jur cu si pers fizica).Multumesc.
Cam greu de gasit un tipizat.
Vedeti daca va ajuta acest link
[ link extern ]

sau

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pensionar r111 r111 Buna seara, Va rog sa mi spuneti daca fiind pensionata la limita de varsta si dorind sa lucrez in continuare, pot sa ma angajez cu contract de munca ? Ce ... (vezi toată discuția)
Cumulare venituri cu pensie anticipata partial muscalu_jan muscalu_jan Am depus Dosar de pensionare anticipata partiala, dar voi inregistra venituri din inchiriere apartament (cca 15000 lei/an) si venituri din dividende (cca 30000 ... (vezi toată discuția)